Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Poradcovia zostali zaskočení: K Trumpovi mal prístup muž, o ktorom vôbec nevedeli

(Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Humphre)

Výbor americkej Snemovne reprezentantov mapujúci dramatický vývoj po predvlaňajších prezidentských voľbách pokračuje vo vyšetrovaní aj v čase, keď prezentuje svoje zistenia na verejných vypočutiach. Novo s ním spolupracuje britský dokumentarista, ktorý mal počas volieb prístup k prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho najbližším. Tvorca Alex Holder uviedol, že kongresmanom odovzdal požadované zábery, o ktorých existencii sa podľa amerických médií príliš nevedelo ani v Trumpovom tíme.

Bývalí členovia Trumpovej administratívy a jeho volebnej kampane povedali magazínu Rolling Stone, že nemali tušenie o filmovom štábe, ktorý sa niekoľko mesiacov pohyboval okolo vtedajšieho prezidenta. "Len hŕstka ľudí mala informácie o tomto dokumentárnom projekte," uviedla zase na twitteri reportérka denníka The New York Times (NYT) Maggie Habermanová. "Mnohí Trumpovi poradcovia boli prekvapení, keď dnes (v utorok) zistili, že existuje," dodala.

Holder začal aktivity Trumpa a jeho kampane mapovať v septembri 2020 a v natáčaní pokračoval aj po prezidentovej prehre vo voľbách a v čase okolo 6. januára 2021, kedy dav Trumpových stúpencov vtrhol do sídla Kongresu pri potvrdzovaní volebných výsledkov. Britský tvorca tvrdí, že mal "bezkonkurenčný" prístup k rodine končiaceho prezidenta a že natáčal v Bielom dome, v Trumpovej floridskej rezidencii aj v zákulisí kampane. Zo záberov vznikla dokumentárna miniséria, ktorú má v lete publikovať nemenovaná streamovacia platforma, uviedol Holder.

Snemovná vyšetrovacia komisia si od neho podľa webu Politico vyžiadala neupravené zábery zo 6. januára, ale aj rozhovory s niekoľkými ľuďmi vrátane Trumpa a snímky "súvisiace s diskusiami o volebných podvodoch či volebnej integrite". Odkazuje tým na Trumpove intenzívne snahy vykresliť svoju porážku ako výsledok nekalostí.

Či vyžiadané materiály prinesú zásadné nové informácie, nebolo ihneď jasné. "Riadne sme odovzdali všetky materiály, o ktoré výbor žiadal, a plne spolupracujeme," uviedol v utorkovom vyhlásení Holder. Tlačová správa dodáva, že snemovna komisia bude vo štvrtok britského dokumentaristu spovedať.

K malej časti jeho záberov sa dostal denník NYT, ktorému nemenovaný zdroj sprístupnil záznam z rozhovoru s Trumpovou najstaršou dcérou Ivankou. Tá údajne viac ako mesiac po prezidentských voľbách povedala filmovému štábu, že jej otec by mal "ďalej bojovať", pretože "bojujete za to, čo máte najradšej".

Reagovala aj exprezidentova dcéra

Vyjadrenie údajne padlo 10. decembra 2020, teda niekoľko dní po tom, čo vtedajší minister spravodlivosti William Barr verejne odmietol Trumpove tvrdenia o masívnych podvodoch s hlasmi. Exprezidentova dcéra pritom tento rok povedala kongresmanom, že Barrove slová "prijali" a že "ovplyvnili môj pohľad". Podľa NYT je zarážajúce, ako odlišne o snahe svojho otca zneplatniť demokratické voľby hovorila pri natáčaní dokumentu a pred snemovným výborom.

Panel, ktorý bol zriadený vlani v lete, aktuálne prezentuje dôkazy o tom, že končiaci prezident Trump bol po voľbách 2020 hýbateľom niekoľkoúrovňovej kampane proti ich výsledkom. V utorok sa konalo štvrté v sérii verejných vypočutí, na ktorom kongresmani spájali Trumpa so snahami vyslať za niekoľko amerických štátov falošných voliteľov. Ďalšie vypočutie je na programe vo štvrtok. Zábery od Holdera by podľa NYT mohli vstúpiť do hry budúci týždeň, kedy sa chce komisia zamerať na Trumpovo správanie priamo počas výtržností jeho stúpencov v areáli Kapitolu.

Viac o téme: DokumentDonald TrumpAlex Holder
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu