Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Škandalózny záver pekinského polmaratónu: Africkí bežci prenechali víťazstvo domácemu favoritovi!

He Jie
He Jie (Zdroj: SITA)

PEKING - Víkendový polmaratón v čínskom Pekingu vyvolal obrovskú vlnu kontroverzie. Zábery, ktoré obleteli športový svet, totiž naznačujú, že trojica bežcov prenechala víťazstvo domácemu favoritovi menom He Jie. Celú situáciu však začala riešiť aj Medzinárodná asociácia atletických federácií, ktorej sa záver pretekov očividne nepozdával.

V nedeľu sa na domácich pretekoch v Pekingu predstavila jedna z najväčších bežeckých hviezd Číny He Jie. Na radosť miestnych fanúšikov dokázal ovládnuť polmaratón, ktorý však vyvolal pomerne veľkú kontroverziu. 

Počas celých pretekov mu totiž robili spoločnosť traja kenskí a etiópski bežci, ktorí však tesne pred cieľom posunuli čínskeho favorita na prvé miesto. Zábery finišu videlo veľké množstvo fanúšikov a veľa ľudí si myslí, že záver pretekov nebol regulérny. K tomu sa pridali aj samotní bežci z Afriky, ktorí pre miestne médiá povedali, že na preteky boli pozvaní len preto, aby udržovali tempo, ktorým by Jie pokoril čínsky rekord na tejto trati.

To sa mu napokon nepodarilo a aby toho nebolo málo, pretekmi sa začala zaoberať aj Medzinárodná asociácia atletických federácií. „Videli sme zábery z Pekingu, ktoré sa šíria internetom a môžeme potvrdiť, že vyšetrovania momentálne vedú miestne autority. Integrita nášho športu je našou najväčšou prioritou. Počas vyšetrovania prípadu nemôžeme poskytnúť žiadne ďalšie podrobnosti," uviedla asociácia v stanovisku, ktoré citoval The Guardian.

Viac o téme: He Jie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu