Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vedec nepoznal vlastnú identitu: Dokument o známom imunológovi a genetikovi získal dve ceny

(Zdroj: Youtube/CinemaArtCZ)

Celovečerný dokument Identita ES režisérky a scenáristky Aleny Činčerovej cez víkend získal na britskom Lion Film Festivale dve ceny. Činčerová bola v kategórii celovečerných filmov ocenená ako najlepšia režisérka a samotný film bol vyhlásený za najlepší celovečerný dokument. Informoval o tom Petr Slavík za distribučnú spoločnosť CinemArt. Film prináša životný príbeh Emila Skamenu, uznávaného imunológa a genetika, ktorý celý život zasvätil odhaľovaniu tajomstva génov a pritom sám po desiatky rokov nepoznal svoju vlastnú identitu.

Snímka na konci minulého roka získala na Hollywood International Golden Age Festivale cenu pre najlepší medzinárodný dokument. V tureckom Izmire potom na festivale Eastern Europe International Movie Awards obdržal hlavnú cenu v kategórii celovečerných dokumentov, zvláštne uznanie si priviezol zo súťaže Impact Docs Awards. V českých kinách bude mať premiéru 3. marca.

„Za mnoho rokov svojho pôsobenia na poli dokumentárneho filmu som sa stretla so stovkami ľudských príbehov. Niektoré boli všedné a obyčajné, iné prekypovali zvraty a rozmanitosťou. Jeden mi doslova vyrazil dych. Je to príbeh špičkového vedca, ktorý venoval celý svoj profesijný život tajomstvu génov , a pritom roky nepoznal vlastné gény," povedala pred časom Činčerová.

Osemdesiatročný Skamena sa narodil v haličskej Bučači pravdepodobne v auguste 1941 ako Emil Kleiner, ako dieťa židovských rodičov, haličského notára Benio Kleinera a jeho manželky Gizely. Jeho rodičia zahynuli pri pogrome v roku 1943. Krátko pred svojou smrťou však dokázali zariadiť, že syn bol zložitou cestou a s pomocou najmenej pravdepodobného muža dopravený do Prahy. Zo všetkých 16.000 bučačských Židov prežili vojnu iba štyria ľudia. Za celoživotným snažením Skamenova stojí túžba dokázať, že záchrana jeho života mala cenu.

Jedna z dojemných scén dokumentu pripomína, že s ním adoptívni rodičia nemohli v meste plnom Nemcov v roku 1943 chodiť na normálne prechádzky a vydávali sa s ním na cintorín, aby ich nikto nestretol. O svojej identite sa dozvedel zhodou náhod po rokoch.

Emil Skamene v roku 1968 opustil Československo a žije v Kanade. Výnimočne nosí na klope malú zlatú ľaliu ako rytier radu najvýznamnejších Quebečanov a nad ním okrúhly nenápadný odznak, vyznamenanie od britskej kráľovnej Alžbety pre Kanaďanmi, ktorí sú významní pre Britské impérium. Za svoj profesijný život napísal vyše 280 publikácií z oblasti genetiky, imunológie a metabolických porúch. Získal desiatky význačných ocenení svetových univerzít, vedeckých akadémií, výskumných centier a spoločností i medzinárodných organizácií. Je zakladateľom a prvým riaditeľom Ústavu pre klinický výskum Univerzity McGill v Montreale, je ale aj členom Českej učenej spoločnosti.

Viac o téme: Identita ESLion Film FestivalAlena Čičerová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu