Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Popolvár, aj tanečník z Lúčnice: Obľúbený slovenský herec oslavuje

Marek Ťapák jubiluje Zobraziť galériu (3)
Marek Ťapák jubiluje (Zdroj: tvnoviny.sk)

Pred kamerou sa po prvýkrát objavil ako trojročný, keď si vo filme Jánošík zahral úlohu malého chlapčeka. O niekoľko rokov neskôr sa prepracoval medzi obsadzovaných slovenských hercov ako v divadle, tak i vo filme a televízii. Herec a folklorista Marek Ťapák sa dnes dožíva 55 rokov.

Marek Ťapák sa narodil 22. apríla 1960 vBratislave ako syn klasika slovenskej filmovej réžie Martina Ťapáka. Už ako dieťa sa pohyboval vo svete filmu, keď si zahral vsnímkach Živý bič (1966) a Putovanie do San Jaga (1973). Po štúdiu herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) vBratislave sa vroku 1983 stal členom divadla Nová scéna. V roku 1996 sa stal jej umeleckým šéfom, neskôr aj riaditeľom. Najvýznamnejšie herecké úlohy na divadelných doskách stvárnil Marek Ťapák vhrách Don Juan, Kubo alebo Láska ku geometrii. V bratislavskom divadle West účinkoval v tituloch Dokonalá svadba, Pyžamo, alebo bez a režíroval hudobno-tanečný scénický program Sen.


Ďalšia svadba v slovenskom šoubiznise: Príťažlivý herec skončí v chomúte!


Knajznámejším titulom zfilmografie slovenského herca patria rozprávky Plavčík a Vratko (1981) a Popolvár, najväčší na svete (1982). Zahral si aj vmnožstve televíznych inscenácií, napríklad Hlupákovo šťastie (1985), Zostane to vrodine (1988) alebo Keď báčik z Chochoľova umrie (1990). Na televíznych obrazovkách sa Ťapák pravidelne objavoval tiež vseriáloch Záchranári (2003), Odsúdené (2009), Horúca krv (2012) alebo aktuálne vrodinnom seriáli Chlapi neplačú (2013).

Marek Ťapák jubiluje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: csfd.cz)

Bývalý tanečník Lúčnice Marek Ťapák sa po dlhšom čase k tancu vrátil moderným tanečným projektom Tanec medzi črepinami, vychádzajúcim z tradičného folklóru. Venoval ho svojmu otcovi, Martinovi Ťapákovi, renomovanému slovenskému filmárovi k jeho osemdesiatke. Vroku 2012 vyšiel rovnomenný hudobno-tanečný film, na ktorom Ťapák pracoval aj ako režisér. Príbeh je postavený na predstavách hlavného hrdinu, vynárajúcich sa z hĺbky pamäte, ktorý prežíva svoje silné životné situácie a zážitky prostredníctvom tanca, podmanivej hudby, nehy a sily básnického slova.

Marek Ťapák jubiluje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: mestskedivadlo.sk)

A čo dalo jubilantovi detstvo v umeleckej rodine? „To, čo sa mnohým deťom nepošťastilo - prežiť filmovačky, exteriéry, filmové štúdiá... My sme vlastne každé leto takto trávili prázdniny. Pre mňa to bolo len niečo navyše, niečo, čo ma obohacovalo a čo som mal nesmierne rád. Aj preto som už od detstva hovoril, že chcem byť hercom“, zaspomínal siMarekŤapákna detské roky.

Viac o téme: JubileumMarek ŤapákPopolvár najväčší na svete
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu