Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Legendárna Sestra v akcii a kráľovná komédie: Prepadla hippies, robila murárčinu a líčila mŕtvych

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Málokto je taký živel ako americká herečka Whoopi Goldbergová, ktorá 13. novembra slávi 65. narodeniny.

"Kráľovná komikov" sa záplavou dredov a nebezpečne nákazlivým úsmevom dokáže strhnúť hocijaké publikum. Vrchol jej kariéry prišiel po niekoľkých prepadákoch na začiatku 90. rokov, kedy získala Oscara za vedľajšiu úlohu bláznivej okultistky v romantickej tragikomédii Duch. Kasovým trhákom bol aj film Sestra v akcii, kde si Whoopi zahrala barovú speváčku, ktorá sa na úteku pred gangstrami skrýva v kláštore.

Rodáčka z New Yorku už od svojich ôsmich rokov účinkovala v divadle, vtedy ešte ako Caryn Elaine Johnsonová. Vyrastala v New Yorku v skromných pomeroch s matkou-samoživiteľkou a starším bratom. Na konci 60. rokov prepadla hnutiu hippies, ale nakoniec sa dokázala dostať zo závislosti na heroíne aj manželstva s drogovým dílerom. 

Whoopi Goldberg a Patrick Swayze vo filme Duch (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)
Zobraziť galériu (4)
Whoopi Goldberg a Patrick Swayze vo filme Duch (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)  (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)

Potom s dcérou Alexandrou odišla do Los Angeles za svojím snom. A zvolila si nové meno: "Whoopi preto, že vydávam zvláštne zvuky a neustále sa krútim." A Goldbergová po svojej židovskej matke. Spočiatku sa živila všelijako, napríklad bankovou pokladníčkou, murárom, či líčila zosnulých v pohrebnom dome.

Televíziu dobyla komickými skečmi v zábavných programoch, vo filme sa jej podarilo presadiť v polovici 80. rokov vďaka úlohe v Spielbergovej snímke Purpurová farba, za ktorý si vyslúžila svoju prvú oscarovú nomináciu. 

Whoopi Goldbergová vo filme Purpurová farba (Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)
Zobraziť galériu (4)
Whoopi Goldbergová vo filme Purpurová farba (Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)  (Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)

"Od narodenia, od prvej sekundy, kedy som vyšla z lona svojej matky, som sa chcela stať herečkou," povedala Goldbergová pri svojej návšteve Česka v roku 1996. Whoopi Goldbergová, zvaná tiež "čierne tornádo", bola v 90. rokoch tiež vôbec prvou ženou tmavej pleti, ktorá kedy uvádzala odovzdávanie Oscarov.

Kathy Najimy, Whoopi Goldberg a Wendy Makkena vo filme Sestra v akcii (Zdroj: Photo © Warner Bros)
Zobraziť galériu (4)
Kathy Najimy, Whoopi Goldberg a Wendy Makkena vo filme Sestra v akcii (Zdroj: Photo © Warner Bros)  (Zdroj: Photo © Warner Bros)

Viac ako 150 filmov a tri manželstvá

Goldbergová účinkovala vo viac ako 150 filmoch a je jedným z mála ľudí, ktorí dosiahli EGOT, t.j. získala štyri významné americké ceny pre profesionálnych zabávačov: Emmy (televízia), Grammy (hudba), Oscara (film) a cenu Tony Awards (divadlo).

Goldbergová bola trikrát vydatá, no ako raz povedala v jednom rozhovore, žiadneho svojho manžela nemilovala. "Musíte sa im skutočne zaviazať... Ja tento záväzok nemám. Som oddaná svojej rodine," vysvetlila. Vyhlásila, že dáva prednosť definovaniu rodovo neutrálneho pojmu „herec“ pred výrazom „herečka“. „Herečka môže hrať iba ženu. Som herec - môžem hrať čokoľvek," uviedla podľa britského denníka The Guardian.

Viac o téme: Whoopi Goldbergová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu