Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Legendárny Hujer z Marečku, podejte mi pero: Najskôr študoval za kňaza... Náhla smrť pri natáčaní!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © Československý státní film)

Herec a režisér Václav Lohniský, ktorý sa narodil 5. novembra 1920, často stárňoval dedinských chudákov, intrigánov, vyzvedačov, zlodejov alebo podpaľačov. K rolám negatívnych, nesympatických, smiešnych alebo poľutovaniahodných hrdinov ho priamo predurčovala vychudnutá tvár, hladko učesané vlasy, zovreté ústa a pichľavé oči. Asi najviac je Lohniský známy v úlohe ctižiadostivého podliezavého robotníka Hujera z komédie Marečku, podejte mi pero!

Rodák z Holic po maturite na gymnáziu pôvodne študoval bohoslovecký seminár, po dvoch rokoch u neho ale vyhrala láska k divadlu. Na Pražskom konzervatóriu absolvoval okrem herectva aj réžiu a kritika ho dodnes cení práve ako režiséra. 

Po menších pražských scénach zamieril začiatkom 50. rokov do Ostravy a neskôr s Ľubošom Pistoriom do Plzne, než v roku 1956 zakotvil na pražskej Palmovke vo vtedajšom Divadle S.K. Neumanna, kde aj krátko riaditeľoval.

Zdeněk Svěrák, Václav Lohniský a Ladislav Smoljak vo filme Marečku, podejte mi pero! (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)
Zobraziť galériu (4)
Zdeněk Svěrák, Václav Lohniský a Ladislav Smoljak vo filme Marečku, podejte mi pero! (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)  (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)

Na všetkých pôsobiskách Lohniský tiež hral, väčšinou drobnejšie úlohy, viac ako stovku rolí dostal aj pred kamerou. Okrem Hujera si ho diváci vybavia aj ako "smrťáka" z rozprávky Dařbuján a Pandrhola, mnícha z Kladiva na čarodejnice alebo doktora Chocholouška z komédie Jáchyme, hoď ho do stroje! 

Jiří Sovák a Václav Lohniský v rozprávke Dařbuján a Pandrhola (Zdroj: Photo © Archiv TV Barrandov)
Zobraziť galériu (4)
Jiří Sovák a Václav Lohniský v rozprávke Dařbuján a Pandrhola (Zdroj: Photo © Archiv TV Barrandov)  (Zdroj: Photo © Archiv TV Barrandov)

Raz si tiež skúsil filmovú réžiu a natočil horúcu komédiu Panenstvo a kriminál (1969). Manžel herečky Zory Jirákovej zomrel náhle 18. februára 1980 v 59 rokoch pri natáčaní filmu Krakonoš a lyžníci.

Viac o téme: Václav Lohniský
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu