Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Známy herec stvárnil česko-slovenskú hviezdu: Športová príprava nestačila, musel som ho nájsť v sebe

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: ČFSD)

Za stvárnenie postavy legendárneho bežca Zátopka sa tohtoročným držiteľom ceny Modrá kocka za mimoriadny umelecký výkon stal herec Václav Neužil. Ako pätnásty v poradí si odniesol symbolickú kocku vybrúsenú z modrého polodrahokamu lapis lazuli.

Dostal ju na karlovarskom festivale pri besede k filmu Davida Ondříčka Zátopek, ktorý 55. ročník festivalu zahájil. Cenu udeľuje firma Innogy, ktorá podporuje český film, koprodukovala doteraz osem desiatok celovečerných hraných či dokumentárnych snímok. Od roku 2006 udeľuje cenu za umelecký prínos niektorému z filmov, ktoré podporila.

Dostali ju napríklad Jiří Vejdělek za réžiu filmu Otcovia volga, Tatiana Vilhelmová za úlohu Oľgy v komédii Teória tigra, Kryštof Hádek ako Kobra v sociálnej dráme Kobry a užovky alebo David Ondříček za kriminálnu drámu V tieni. Celková suma, ktorú Innogy vložila do rozvoja tuzemskej kinematografie pre rok 2021, je cez 25 miliónov korún. Okrem filmu Zátopek tento rok firma podporila komédiu Prvok, Šampón, Bodka a Karla Patrika Hartla, ktorá mala premiéru v júli, vzťahová dráma Cesta domov Tomáša Vorla a kriminálna dráma Tieňohra Petera Bebjaka, ktoré budú mať premiéru v septembri, respektíve v auguste.

"Keď odhliadneme od samotnej športovej prípravy, kedy som sa musel fyzicky premeniť, musel som sa pokúsiť nájsť Emila v sebe. Keď sa na to pozriem spätne, myslím, že David Ondříček vo mne videl prvky Emila skôr než ja sám. Ja som ich následne tiež objavil a verím, že som objavil aj ďalšie, o ktorých Dávid napríklad nevedel a v tej chvíli to už do seba zapadlo. Samozrejme som zháňal materiály, čítal knižky alebo hovoril s ľuďmi, ktorí Emila poznali. Vo chvíli, keď som v sebe Emila mal, už som sa nepotreboval sústrediť na to, kedy klapne klapka. Pretože som mohol v Emilovi existovať kedykoľvek," povedal o svojej úlohe Václav Neužil.

Tvorcovia filmu Zátopek sľubovali nielen vzrušujúce rozprávanie o mimoriadnych športových úspechoch Emila Zátopka, ale aj príbeh celoživotnej lásky Emila a Dany Zátopkových. Príbeh začína, keď austrálsky rekordman Ron Clarke prichádza v pohnutom roku 1968 do Prahy za legendárnym bežcom Zátopkom, ktorého bezpodmienečne obdivuje. V rozhovoroch Rona s Emilom sa dej filmu retrospektívne vracia do hlavných momentov práve jeho športového i súkromného života a spája sa v komplexnom portréte muža, ktorý nestráca tempo ani potom, čo jeho posledné preteky skončia, a ktorý dokáže bojovať nielen na atletickej dráhe.

Viac o téme: ZátopekVáclav NeužilEmilModrá kocka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu