Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Bola dvakrát vydatá, zažila nehodu lietadla a srší charizmou: Oscarovej hviezde by ste vek netipovali

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Repro foto YouTube/movies)

Americká herečka a režisérka Sally Fieldová, ktorá oslávila 6. novembra 75 rokov, je dvojnásobnou držiteľkou Oscara za najlepší ženský herecký výkon. V roku 1979 získala sošku za rolu robotníčky v pradiarni bavlny v sociálnej dráme Norma Rae a v roku 1985 za rolu vdovy po miestnom šerifovi v snímke Miesta v srdci. Získala aj trikrát cenu Emmy a dvakrát Zlatý glóbus (za Normu Rae a Miesta v srdci).

Rodáčka z Kalifornie začala svoju kariéru v polovici 60. rokov v televízii. Vo filme debutovala v snímke Cesta na západ v roku 1967, kde si zahrala s Robertom Mitchumom a Kirkom Douglasom. Potom študovala herectvo v New Yorku, zlomom bol rok 1977, kedy získala cenu Emmy za televízny film Sybil. V rovnakom roku začal jej päťročný vzťah s Burtom Reynoldsom, s ktorým si zahrala vo filmoch Polda a bandita a Hooper.

Sally Fieldová v snímke Norma Rae (Zdroj: TASR/AP Photo)
Zobraziť galériu (7)
Sally Fieldová v snímke Norma Rae (Zdroj: TASR/AP Photo)  (Zdroj: TASR/AP Photo)

V 90. rokoch si zahrala niekoľko obetavých matiek, napríklad v dráme Bez dcéry neodídem v roku 1991, ktorá vznikla podľa slávneho rovnomenného románu Betty Mahmoodyovej, alebo v snímke Oko za oko. Tiež si zahrala v kultovom filme Otec v sukni (1993) po boku Robina Williamsa.

Zľava Matthew Lawrence, Lisa Jakub, Robin Williams, Sally Fieldová a dole Mara Wilson v snímke Otec v sukni (Zdroj: Repro foto YouTube/movies)
Zobraziť galériu (7)
Zľava Matthew Lawrence, Lisa Jakub, Robin Williams, Sally Fieldová a dole Mara Wilson v snímke Otec v sukni (Zdroj: Repro foto YouTube/movies)  (Zdroj: Repro foto YouTube/movies)

Hrala aj matku Toma Hanksa v oscarovom hite Forrest Gump. Neskôr hrala v televízii (cenu Emmy získala za seriál Pohotovosť), v roku 2000 debutovala ako režisérka snímky Krásavica. Zatiaľ jej posledným filmom bol film na rozmedzí hororu a komédie Little Evil z toku 2017.

Sally Fieldová v snímke Forrest Gump (Zdroj: Repro foto YouTube/Filmy YouTube)
Zobraziť galériu (7)
Sally Fieldová v snímke Forrest Gump (Zdroj: Repro foto YouTube/Filmy YouTube)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Filmy YouTube)

Bola dvakrát vydatá, prežila nehodu v lietadle

Fieldová bola dvakrát vydatá, má troch synov. Fieldová bola vydatá za Stevena Craiga v rokoch 1968 až 1975, aj keď sa rozišli v roku 1973. Pár mal dvoch synov, ktoré pokračovali v šľapajách v oblasti filmu. Peter Craig je spisovateľ a scenárista, ich druhý syn Eli Craig je herec a režisér. V rokoch 1976 až 1980 mala Fieldová vzťah so spomínaným Burtom Reynoldsom. Fieldová sa druhýkrát vydala za Alana Greismana v roku 1984, s ktorým majú jedného syna Sama. Rozviedli sa v roku 1994. 

Na archívnej snímke z 23. decembra 1978 sú americký herec Burt Reynolds (vľavo) a Sally Fieldová v New Yorku (Zdroj: AP Photo/Rene Perez, File)
Zobraziť galériu (7)
Na archívnej snímke z 23. decembra 1978 sú americký herec Burt Reynolds (vľavo) a Sally Fieldová v New Yorku (Zdroj: AP Photo/Rene Perez, File)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Rene Perez, File)

V roku 1988 mala Fieldová s jej rodinou na letisku Aspen/Pitkin County v Colorade nehodu. Súkromné lietadlo, v ktorom sedeli, nevedelo vzlietnuť a narazilo do zaparkovaného lietadla. Všetci našťastie prežili a utrpeli len ľahké zranenia.

Vek herečke Sally Fieldovej z krásy a charizmy neubral (Zdroj: TASR/Photo by Amy Sussman/Invision/AP)
Zobraziť galériu (7)
Vek herečke Sally Fieldovej z krásy a charizmy neubral (Zdroj: TASR/Photo by Amy Sussman/Invision/AP)  (Zdroj: TASR/Photo by Amy Sussman/Invision/AP)

75 rokov by jej tipoval málokto (Zdroj: TASR/Photo by Greg Allen/Invision/AP)
Zobraziť galériu (7)
75 rokov by jej tipoval málokto (Zdroj: TASR/Photo by Greg Allen/Invision/AP)  (Zdroj: TASR/Photo by Greg Allen/Invision/AP)

Viac o téme: Sally Fieldová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu