Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Český herec zo seriálu Chalupári: Bol väznený v koncentračných táboroch, celý život bol komunistom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Repro foto YouTube/České Budovatelské a jiné filmy)

Divadelný, televízny a filmový herec Josef Větrovec sa narodil 5. marca 1922. Za 44 rokov svojej umeleckej činnosti stvárnil desiatky rolí v divadle, televízii a filme, príležitosť dostal aj v rozhlase. Vo filme dostával príležitosť hlavne v komédiách, pre svoj výrazný hlas sa uplatnil aj dabingu.

Plzenský rodák Větrovec sa vyučil kovomodelárom a pracoval ako robotník v Škodových závodoch, venoval sa aj ochotníckemu divadlu. Počas nemeckej okupácie sa zapojil do ilegálnej činnosti, za ktorú bol zatknutý a v rokoch 1943 až 1945 väznený v koncentračných táboroch Terezín a Buchenwald.

V roku 1946 sa stal Větrovec členom súboru činohry plzenského Divadla JK Tyla. O 14 rokov neskôr odtiaľ odišiel do Prahy a až do roku 1990 hral v divadle EF Buriana. V rokoch 1973 až 1988 bol jeho umeleckým riaditeľom.

Josef Větrovec vo filme Hodinár (Zdroj: Repro foto YouTube/Československé filmy)
Zobraziť galériu (3)
Josef Větrovec vo filme Hodinár (Zdroj: Repro foto YouTube/Československé filmy)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Československé filmy)

Na javisku stál napríklad ako Krutický v Ostrovskej hre I chytrák se spálí, Falstaff v Shakespearových Veselých paničkách windsorských a Potěmkin v Shawovej Kataríne Veľkej. V televízii hral v seriáloch Hříšní lidé města pražského, Byl jednou jeden dům, Chalupári, Třidsať prípadov majora Zemana a Arabela. Zahral si aj v komédiách Zítra vstanu a opařím se čajem, Jak napálit advokáta či Zralé víno. Naposledy sa pred kamerou objavil v rozprávke Zdenka Trošku Princezná ze mlejna.

Vpravo Josef Větrovec v seriáli Chalupári (Zdroj: Repro foto YouTube/Bidži Rám)
Zobraziť galériu (3)
Vpravo Josef Větrovec v seriáli Chalupári (Zdroj: Repro foto YouTube/Bidži Rám)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Bidži Rám)

Větrovec, ktorý bol celý život presvedčeným komunistom, zastával po vojne krátko funkciu tajomníka krajského výboru Komunistickej strany Československa (KSČ) v Plzni. Bol trikrát ženatý, v roku 1946 sa mu narodila dcéra Jitka. Větrovec zomrel vo februári 2002 v nedožitých 80 rokoch.

Viac o téme: Josef Větrovec
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu