Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Legendárny De Niro o ruskej INVÁZII: Agresiu musíme zastaviť! Ak použijú jadrové zbrane, nikto tu nebude

Robert De Niro
Robert De Niro (Zdroj: SITA/AP/Alastair Grant)

Pre hollywoodskeho herca Roberta De Nira nie je politika ničím vzdialeným. Pravidelne komentuje dianie vo svete a kriticky sa vyjadroval aj počas administratívy bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa. Tentokrát sa pred študentami vyjadril aj k téme vojny na Ukrajine

V sobotu priletel do Veľkej Británie z New Yorku a súhlasil, že nasledujúci deň vysúpi pre študentmi Cambridgeskej univerzity. Hovoril o svojej hereckej kariére, no nevyhol sa ani otázkam o vojne na Ukrajine. Politika mu totiž nikdy nebola cudzia.


Mohlo by vás zaujímať: FOTO Penn musel z Ukrajiny ujsť po svojich: Ženy a deti utekali bez batožiny! Ostalo im len auto


Nejde o demokraciu, ale o dobro a zlo - musíte povedať, že toto nie je správne. 

"Sú veci, ktoré keď sa vo svete dejú a vy máte hlas a vidíte, čo sa deje, máte právo na to niečo povedať. Musíte. Jednoducho musíte," povedal De Niro potom, čo sa ho spýtali na ruskú inváziu. "Vidíte, čo sa teraz deje na Ukrajine. Musíte sa postaviť a povedať nie, to nemôžete, nie je to správne."

Podľa De Nira musíme niečo urobiť, aby sme zastavili tento druh agresie. "Je to také jednoduché. Nie je to ani tak o demokracii, ale o dobre a zle a o pravde." Herec však spochybnil, či sankcie uvalené na Rusko budú fungovať. "Sankcie... Neviem, ako to reálne funguje, teda niečo o tom viem, ale neviem, aký veľký kus si uhryzli, aké zuby majú - to je moja otázka," povedal. 

Ak použijú jadrové zbrane, nikto tu nebude

De Niro vyjadril obavu, že konflikt bude pokračovať ešte dlho. "Ľudí unaví pozerať sa na vojnu, aj keď ide o Ukrajinu, do ktorej vtrhli a vy viete, že to tak byť nemalo," povedal s tým, že je tu väčšia hrozba. "Je tu aj jedna hrozná vec, ktorú si treba uvedomiť, že máme jadrové zbrane, ktorými sa ľudia vyhrážajú... ak ich použijete, nikto tu nebude," obáva sa. 

"Neviem si predstaviť, že by tento svet došiel do takého štádia. No musíme niečo urobiť, aby sme zastavili tento druh agresie," vyzval. "Demokracia je cesta, ktorou sa musíme vydať, aby sme udržali tento svet zdravý a vyrovnaný," dodal. Ukrajina aktuálne čelí ruskej invázii už siedmy deň. Rusi neútočia len na vojenské ciele, ako hovorili pôvodne, ale aj na civilov. Ostreľované sú najväčšie miesta vrátane hlavného mesta Kyjev. Delegácie Ruska a Ukrajiny by sa mali stretnúť na druhom kole mierových rokovaní. 

Viac o téme: Robert De NiroVojna na UkrajineUkrajine
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu