Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Batman do Ruska nedoletí: Warner Bros. zrušila premiéru pre ruskú inváziu na Ukrajine

(Zdroj: YouTube/totalfilm.cz)

Spoločnosť Warner Bros. sa rozhodla zrušiť premiéru filmu The Batman v Rusku len niekoľko dní pred jeho uvedením do kín. A netopierí muž nie je jediný, kto do ruských kín nedoletí. Po ruskej invázii na Ukrajinu sa Hollywood rozhodol zastaviť distribučné plány v Rusku, napísala dnes agentúra AP.

Spoločnosti Warner Bros., Walt Disney Co. a Sony Pictures v pondelok oznámili, že "pozastavujú" uvádzanie svojich filmov v Rusku. Všetky tieto štúdiá mali v pláne uviesť v najbližších týždňoch významné filmy s chystanou medzinárodnou premiérou.

Patrí medzi ne aj spomínaná nová verzia Batmana v réžii Matta Reevesa s Robertom Pattinsonom v hlavnej úlohe. V piatok bude mať tento film premiéru v Severnej Amerike a na rade ďalších miest sveta; českí diváci sa ho dočkajú už o deň skôr – vo štvrtok tretieho marca.

"Vzhľadom na humanitárnu krízu na Ukrajine spoločnosť WarnerMedia pozastavuje uvedenie svojho celovečerného filmu The Batman v Rusku," uviedol hovorca štúdia vo vyhlásení. "Vývoj situácie budeme aj naďalej sledovať. Dúfame v rýchle a mierové riešenie tejto tragédie," dodal.

Krok spoločnosti Warner Bros. nadviazal na podobné pondelkové rozhodnutie spoločnosti Walt Disney. Štúdio plánovalo v Rusku uviesť desiateho marca animovaný dobrodružný film spoločnosti Pixar Promena.

"Vzhľadom k nevyprovokovanej invázii na Ukrajinu a tragickej humanitárnej kríze pozastavujeme uvádzanie filmov do kín v Rusku, vrátane snímky Premena od spoločnosti Pixar," uviedol vo vyhlásení hovorca spoločnosti Disney.

"Budúce obchodné rozhodnutia prijmeme na základe vývoja situácie. Dovtedy vzhľadom na rozsah vzniknutej utečeneckej krízy spolupracujeme s našimi partnermi z mimovládnych organizácií na poskytovaní naliehavej pomoci a ďalšej humanitárnej pomoci utečencom," oznámila firma.

Ukrajinská filmová akadémia už v sobotu vyzvala na medzinárodný bojkot ruského filmového priemyslu. Americká obchodná asociácia Motion Picture Association (MPA) v pondelok odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu.

"V mene našich členských spoločností, ktoré stoja na čele filmového, televízneho a streamovacieho priemyslu, vyjadrujeme čo najsilnejšiu podporu živej ukrajinskej tvorivej komunite, ktorá si rovnako ako všetci ľudia zaslúžia žiť a pracovať v mieri," uviedla MPA vo vyhlásení.

Rusko nie je pre Hollywood kľúčovým trhom, ale v celosvetovom meradle sa obvykle radí do prvej desiatky krajín čo do kasových tržieb. Nedávny hit spoločnosti Sony Spider-Man: Bez domova, ktorý celosvetovo utŕžil na vstupenkách celkom 1,85 miliardy dolárov, zarobil v Rusku 46,7 milióna dolárov.

Najnovšia premiéra spoločnosti Sony, dobrodružný film Uncharted s Tomom Hollandom, za posledné dva týždne v Rusku zarobila asi 20 miliónov dolárov. A práve spoločnosť Sony sa pripojila ku krokom, ktoré podnikli spoločnosti Disney a Warner Bros.

"Vzhľadom k prebiehajúcim vojenským akciám na Ukrajine a z nich plynúcej neistote a humanitárnej kríze, ktorá sa v tomto regióne odohráva, pozastavujeme naše plánované uvedenie do kín v Rusku, vrátane nadchádzajúceho uvedenia filmu Morbius," uviedla spoločnosť Sony vo vyhlásení s odkazom na spin-off Spider-Mana, ktorý bude mať premiéru na začiatku apríla.

"Naše myšlienky a modlitby sú so všetkými, ktorí boli touto krízou zasiahnutí, a dúfame, že bude rýchlo vyriešená," dodala Sony vo vyhlásení.

Viac o téme: BatmanRuskoVojna na Ukrajina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu