Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Očarujúca Sissi Romy Schneider: V osobnom živote šťastná nebola, našli ju mŕtvu v jej byte

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Gerhard Rauchwetter/dpa)

Rakúska herečka jemného pôvabu a vzrušujúcich očí Romy Schneiderová (vlastným menom Rosemarie Magdalena Albachová-Rettyová), ktorá zomrela 29. mája 1982, sa preslávila predovšetkým úlohou cisárovnej Sissi. Príležitosť jej dali tiež režiséri zvučných mien ako Orson Welles, Luchino Visconti alebo Claude Sautet.

Narodila sa 23. septembra 1938 vo Viedni. Koncom 50. rokov sa odsťahovala za svojím vtedajším partnerom, francúzskym hercom Alainom Delonom do Paríža, kde pokračovala v úspešnej hereckej kariére. Delon ju ale v roku 1963 opustil a herečka sa pokúsila o samovraždu. Stroskotali aj jej obe manželstvá, ťažko ju poznamenala smrť 14-ročného syna Davida. Pri preliezaní plotu sa nabodol na jeden z oceľových stĺpikov a vykrvácal po preťatí stehennej tepny. 

Romy Schneider a Alain Delon (Zdroj: SITA/AP)
Zobraziť galériu (4)
Romy Schneider a Alain Delon (Zdroj: SITA/AP)  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Slávnu cisárovnú Sissi stvárnila v troch filmoch v rokoch 1955 až 1957. Zahrala si aj v komédii Čo je nového, kočík? (1965) alebo vo vojnovej dráme Stará puška (1975). Dostala okrem iného dva Césary za najlepší ženský herecký výkon. Mala aj nemecké a francúzske občianstvo.

Romy Schneider v úlohe Sissi (Zdroj: Repro foto YouTube/Televízia Markíza)
Zobraziť galériu (4)
Romy Schneider v úlohe Sissi (Zdroj: Repro foto YouTube/Televízia Markíza)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Televízia Markíza)

Po tragédiách v osobnom živote prepadla alkoholu. Dňa 29. mája 1982 bola vo veku 43 rokov nájdená mŕtva v parížskom byte. Predpokladalo sa, že si vzala smrteľnú dávku liekov a alkoholu. Pitva uviedla ako príčinu smrti infarkt myokardu.

Na archívnej snímke z 30. októbra 1974 rakúska herečka Romy Schneiderová počas talkshow
Zobraziť galériu (4)
Na archívnej snímke z 30. októbra 1974 rakúska herečka Romy Schneiderová počas talkshow  (Zdroj: TASR/Horst Ossinger/dpa)

Viac o téme: SissiRomy Schneiderová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu