Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Benátky v plnom lesku privítali filmový festival: Prišli TIETO hollywoodske hviezdy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)

Na benátsky ostrov Lido dnes priplávali desiatky filmových celebrít, aby sa zúčastnili otváracieho ceremoniálu 79. ročníka medzinárodného filmového festivalu. Po dvoch ročníkoch, ktoré sprevádzali prísne koronavírusové opatrenia, sa teraz najstarší filmový festival sveta uskutoční v plnom lesku a bez covidových obmedzení pre hviezdy aj fanúšikov.

Benátsky festival zaháji snímku White Noise (Biely šum) amerického režiséra Noaha Baumbacha, jeden z niekoľkých filmov z dielne Netflixu, ktoré súťažia o hlavnú cenu Zlatého leva. "Pri nakrúcaní sme síce nemysleli na pandémiu, ale niektoré scény nám ju pripomenuli, ako napríklad tie s rúškami," povedal novinárom protagonista filmu Adam Driver. "Je to film o živote a smrti. Musíme sa zmieriť s tým, že idú ruka v ruke," povedal na tlačovej konferencii k svojmu filmu Baumbach.

Benátky v plnom lesku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)

Okrem Drivera a tvorcov otváracieho filmu na Lido dorazila napríklad americká herečka Julianne Mooreová, ktorá bude predsedať porote v hlavnej súťaži, či francúzska herečka Catherine Deneuveová, ktorá dnes dostane Zlatého leva za celoživotné dielo. Deneuveová dorazila na ostrov v čiernych nohaviciach a modrej košeli, na ktorú si pre oficiálne fotenie neskôr pripla ukrajinskú vlajočku. "Nebudem k tomu nič hovoriť, pretože moje slová by mohli byť zle pochopené," citovala herečku agentúra ANSA.

Benátky v plnom lesku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)

Oficiálne začatie má dnes uvádzať španielska herečka Rocío Muňozová, ktorá má moderovať aj záverečný ceremoniál 10. septembra, kedy budú vyhlásené hlavné ceny. O Zlatého leva súťaží 23 filmov, z ktorých osem režírovali ženy, uviedla AFP. Vlani súťažilo o hlavnú cenu 21 filmov, z toho päť od ženských režisérok. Vlani sa stal víťazom film L'Événement (Udalosť) Francúzky Audrey Diwanovej, aj predvlani zvíťazil film ženskej režisérky Zeme nomádov od Chloé Zhaoovej.

Viac o téme: Julianne MooreFestivalBenátky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu