Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Česká televízia pripravuje novú minisériu: Prinesie rodové otázky či zločin na univerzite

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Česká televize/Pozadí událostí)

Chystaný seriál Pozadie udalostí, ktorého prvý diel s názvom Paridov súd uvedie Česká televízia 11. septembra, rieši rodové otázky a zločin na univerzite. Každý zo štyroch dielov prinesie iný pohľad na udalosti odohrávajúce sa na Univerzite Palackého v Olomouci. V hlavných úlohách sa predstaví Jitka Čvančarová, Petra Hřebíčková, Martha Issová, Katarina Kubošiová známa ako pesničkárka Katarzia, Jiří Havelka, muzikant a skladateľ filmovej hudby Petr Ostrouchov alebo Luboš Veselý, informovali tvorcovia.

Hlavnými osobami seriálu vzniknutého podľa námetu pedagóga a spisovateľa Michala Sýkoru sú štyridsiatnici Vojtěch Bohdanovský a Soňa Kostková, súrodenci vyučujúci na univerzite. Obaja prežívajú krízu svojich manželstiev. Seriál sa zaoberá vzťahmi medzi mužmi a ženami v čase kampane #MeToo a meniacimi sa spoločenskými úlohami.

"Zápletka je detektívna, žánrom je to komédia, ale výsledkom by ideálne mala byť originálna, filozofujúca moralita, stavajúca na paradoxoch súčasnej spoločnosti a medziľudských vzťahoch," uviedol režisér Jan Hřebejk."Veríme, že našich divákov zaujmeme tým, že ukážeme situácie, ktoré dôverne poznajú z vlastného života. A chceme to urobiť inteligentne, s istou intelektuálnou ambíciou," dodal.

"Pozadie udalostí je viac ako klasicky poňatá detektívka skôr horká komédia o medziľudských vzťahoch, partnerských, manželských a pracovných. Detektívna zápletka je tu prítomná a verím, že je napínavá a prekvapivá, avšak slúži ako taký 'stromček', na ktorý sa snažíme zavesiť 'ozdoby' v podobe portrétov zo života odpozorovaných charakterov, partnerských vzťahov a životných situácií," uviedol scenárista Peter Jarchovský.

Nespolupracujú spolu po prvý raz

Autor Sýkora, scenárista Jarchovský a režisér Hřebejk sa zišli už pri nakrúcaní päťdielneho cyklu Detektívi od Najsvätejšej Trojice. Hřebejk nakrútil prvú, tretiu a piatu časť nazvanú Prípad pre exorcistu, Päť mŕtvych psov a Živé terče, scenáre ku všetkým napísal Jarchovský. Zvyšné dve epizódy s Jarchovským vytvoril režisér Viktor Tauš.

Školského prostredia sa Hřebejk s Jarchovským dotkli pred piatimi rokmi v celovečernom filme Učiteľka rozprávajúcom o učiteľke, ktorá si podrobuje rodiny svojich žiakov a manipuluje okolím. K detektívnemu žánru mal blízko aj Hřebejkov štvordielny televízny thriller Rédl podľa scenára Mira Šifry.

Česká televízia pripravuje novú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/Česká televize/Pozadí událostí)

Viac o téme: ČTMinisériaPozadie udalostí
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu