Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Obľúbená herečka z českých seriálov: Za muža si vzala sýrskeho režiséra... Porazila rakovinu!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Český rozhlas Dvojka)

Herečku Lenku Termerovú, ktorá sa narodila 12. júla 1947, poznajú diváci najmä z televíznych seriálov, napríklad Život na zámku, Rodinná pouta, Veľmi krehké vzťahy, Doktoři z Počátků, Modrý kód alebo Anatomie života. Termerová hrá tiež v divadle, jej kariéra je spätá najmä s pražským Štúdiom Ypsilon.

Za svoj výkon v dráme Děti noci (2008), v ktorej si zahrala matku svojej skutočnej dcéry Marthy Issovej, získala Českého leva za vedľajšiu úlohu. Nebolo to však ich prvé ani posledné spoločné vystúpenie pred kamerou, Termerová dostala malú úlohu napríklad v Zátopkovi (2021), kde Martha hrala atlétovu ženu Danu.

Dcéra Lenky Termerovej Martha Issová, ktorá je tiež známa herečka. Na snímke stvárňuje oštepárku Danu Zátopkovú vo filme Zátopek (Zdroj: Repro foto YouTube/Český olympijský tým)
Zobraziť galériu (5)
Dcéra Lenky Termerovej Martha Issová, ktorá je tiež známa herečka. Na snímke stvárňuje oštepárku Danu Zátopkovú vo filme Zátopek (Zdroj: Repro foto YouTube/Český olympijský tým)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Český olympijský tým)

Rodáčka z Hradca Králové absolvovala herectvo na DAMU. Už za štúdií hosťovala v Realistickom divadle a v Činohernom klube. Po škole potom dostala príležitosti v ostravskom Divadle Petra Bezruče. V 70. a 80. rokoch minulého storočia Termerová účinkovala v seriáloch Kamenný řád, Žena za pultem, Bakaláři, Nemocnice na kraji města či Okres na severu.

Lenka Termerová v roku 1977 v seriáli Bakaláři (Zdroj: Repro foto YouTube/filmaren)
Zobraziť galériu (5)
Lenka Termerová v roku 1977 v seriáli Bakaláři (Zdroj: Repro foto YouTube/filmaren)  (Zdroj: Repro foto YouTube/filmaren )

Z jej filmov možno spomenúť napríklad Vyhrávat potichu, Kam doskáče ranní ptáče, Království za kytaru nebo Poplach v oblacích. Termerová má s manželom, režisérom sýrskeho pôvodu Morisom Issom dve deti - popri herečke Marthy, ktorá hrala v rozprávke Sedem zhavranelých bratov, tiež Filipa, ktorý sa stal filmovým strihačom. V umeleckom prostredí sa uplatnili aj jej neter, herečka Klára Isssová, a synovec, fotograf Salim Issa.

Lenka Termerová a Kateřina Macháčková v seriáli Život na zámku (Zdroj: Repro foto YouTube/Rostislav Brejša)
Zobraziť galériu (5)
Lenka Termerová a Kateřina Macháčková v seriáli Život na zámku (Zdroj: Repro foto YouTube/Rostislav Brejša)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Rostislav Brejša)

V roku 2009 jej lekári diagnostikovali rakovinu prsníka a choroba jej od základu zmenila život. Musela podstúpiť odstránenie nádoru a uzlín z podpažnej jamky, chorobu sa jej podarilo poraziť. 

Zľava Jitka Ježková, Lenka Termerová, Martin Stránský a Sabina Laurinová sa fotia pre seriál Doktoři z Počátků (Zdroj: Repro foto YouTube/TV Nova)
Zobraziť galériu (5)
Zľava Jitka Ježková, Lenka Termerová, Martin Stránský a Sabina Laurinová sa fotia pre seriál Doktoři z Počátků (Zdroj: Repro foto YouTube/TV Nova)  (Zdroj: Repro foto YouTube/TV Nova)

Viac o téme: Lenka Termerová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu