Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Iracká herecká hviezda zúri: Žaluje prestížny časopis kvôli jej FOTO k článku o nadváhe

(Zdroj: Repro foto YouTube/ايناس طالب (البرامج))

Iracká herečka Inas Talibová žaluje magazín The Economist za to, že použil jej fotografiu ku článku o tom, že arabské ženy sú tučnejšie ako muži. Podľa herečky týždenník použil snímku bez jej povolenia, vytrhol ju z kontextu, upravil vo photoshope a porušil jej slobodu i súkromie, napísal spravodajský server BBC News.

V Iraku známa herečka a moderátorka talk show v rozhovore uviedla, že začala právne kroky v Spojenom kráľovstve. Týždenník na žiadosť o komentár bezprostredne nereagoval. Článok s názvom Prečo sú ženy v arabskom svete tučnejšie ako muži časopis zverejnil koncom júla. Snímka Talibovej, ktorú v ňom použil, bola vyhotovená pred deviatimi mesiacmi na medzinárodnom festivale v irackej provincii Babylón.

Text tvrdí, že chudoba a spoločenské obmedzenia, ktoré držia ženy v domácnosti, sú jedným z dôvodov, prečo má nadváhu viac arabských žien ako mužov. Ďalším dôvodom môže byť to, že niektorí muži považujú "krivky" za atraktívnejšie. "Iračania často uvádzajú ako ideál krásy Inas Talibovú, herečku s oblými krivkami," píše sa v článku.

Talibová text označila ako "urážku arabskej ženy všeobecne a irackých žien obzvlášť" a pýtala sa, prečo sa týždenník The Economist "zaujíma o pribraté ženy v arabskom svete, a nie v Európe alebo USA".

Televízii Al-Arabíja herečka povedala, že kvôli článku čelila šikane na sociálnych sieťach. Dodala, že časopis má smolu, pretože ju nahneval. "Nevedeli, že som celebrita a verejne známa osoba. Krízu dokážem premeniť na zisk," uviedla herečka. Magazínu New Lines oznámila, že je zdravá a spokojná s tým, ako vyzerá. "Pre mňa je to jediné, na čom záleží," vyhlásila herečka.

Štyridsaťdvaročná Talibová patrí medzi najznámejšie iracké herečky a na instagrame ju sleduje deväť miliónov ľudí. Článok týždenníka Economist čelil kritike aj na sociálnych sieťach, niektorí užívatelia ho obviňovali z "rasizmu", "sexizmu" a "zahanbovania" arabských žien.

Viac o téme: Inas Talibová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu