Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Herečka Jiřina Bohdalová láme rekordy: Má 92 rokov a... NATÁČA ďalší film!

Jiřina Bohdalová hrá už 87 rokov! Zobraziť galériu (6)
Jiřina Bohdalová hrá už 87 rokov! (Zdroj: Česká televize / Pavla Černá)

PRAHA - Svätá, ako sama potvrdzuje, určite nie je. Ponúknutú rolu vo filme Svätá (Svatá) pod režijným vedením Jiřího Stracha (49) však prijala bez váhania. A to aj napriek tomu, že pred kamerou stojí Jiřina Bohdalová (92) neuveriteľných 87 rokov. Prvýkrát si zahrala ako 5-ročná a aktuálne, ako 92-ročná, prikývla na ďalší film!

Herečka, ktorá v máji oslávila 92 rokov, práve nakrúca drámu Svätá, ktorú jej takpovediac na telo napísal dramaturg Marek Epstein (47). „Scenár sa mi páčil, je hlboký a ľudský,“ uviedla Bohdalová. Réžie sa ujal Jiří Strach (49). „Práca ma stále ešte baví, aj keď sa to môže zdať trochu zvláštne,“ priznáva podľa českého denníka Blesk.cz Bohdalka.

Dej filmu je z čias, ktoré pozná z vlastnej skúsenosti. Za svojím otcom chodievala do komunistického kriminálu. „Otec zažil minulý režim veľmi zblízka. Tento film vzniká aj preto, aby sme sa do tej doby nikdy nevrátili...“ myslí si herečka. Vo filme stvárni dôchodkyňu, ktorá píše knihy a prednáša na školách o hrôzach totalitnej moci a zážitkoch zo sovietskeho gulagu. „Scenár sa mi páčil, pretože je hlboký a ľudský. A aj preto, že je tam pre hercov, ako sa hovorí, mäso na kosti. Je tam skrátka čo hrať,“ dodáva Bohdalová.

Herečka Jiřina Bohdalová láme
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Česká televize / Pavla Černá)

Strach je Jiřinkin dobrý známy. Režisér Jiří Strach totiž s najstaršou českou stále aktívnou herečkou natočil už film Vrásky z lásky (2012) či televíznu inscenáciu Klietka (2019), ku ktorej tiež napísal scenár Epstein. „Točiť s takmer deväťdesiattriročnou dámou je niečo neuveriteľné,“ pripúšťa Strach. „Je zrelá na Guinnessovu knihu rekordov, pretože prvýkrát hrala v roku 1937,“ pripomína. S Jiřinou Bohdalovou ho čaká natáčanie ešte celý september. Film sa má objaviť vo vysielaní Českej televízie na budúci rok.

Do úlohy dcéry hlavnej hrdinky obsadil režisér Strach Lenku Vlasákovú (51). Novinárku, ktorá príbeh väzenkyne zo sovietskeho gulagu navrhnutej na prezidentské vyznamenanie začne skúmať podrobnejšie bez toho, aby tušila, čo objaví, predstavuje Pavla Beretová (39) známa zo seriálu Osada. Perlička z nakrúcania je, že Jiřinka predstavuje vitálnu ženu vo vyššom dôchodcovskom veku a maskéri jej údajne pre niektoré zábery museli ešte pridať pár rokov!

Jiřina Bohdalová a režisér Jiří Strach.
Zobraziť galériu (6)
Jiřina Bohdalová a režisér Jiří Strach.  (Zdroj: Česká televize / Pavla Černá)

Viac o téme: Jiřina Bohdalová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu