Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na tejto rozprávke sme vyrastali: Obľúbený seriál No počkaj! slávi 50. narodeniny

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: ČSFD/Photo © Soyuzmultfilm)

Ruský kreslený seriál No počkaj!, ktorého prvý diel mal premiéru pred 50 rokmi, 1. januára 1969, si popularitu udržuje roky. Príbehy chuligánského Vlka s cigaretou, ktorý sa márne snaží prekabátiť Zajaca, mali ohlas nielen v Rusku a ďalších postsovietskych krajinách.

Dôležitú úlohu v diele výtvarníka Svetozara Rusakova a režiséra Vjačeslava Kotenočkina mala i hudba - v seriály zneli najväčšie šlágre svojej doby, vrátane piesne Ally Pugačevovej. Tvorba seriálu nebola jednoduchá, jeden diel vyrábali približne deväť mesiacov.Svetozar Rusakov sa vraj privytváraníkreslených hrdinovinšpiroval gaunerom, ktorý ho v roku1941 predbeholvrade na lístky do kina.

O postaveVlka, svojho najslávnejšieho výtvoru neskôr Rusakov povedal:"Bol to taký obyčajný chuligán, na ktorého si v pokoji trúfnete. A Vlk v našich príbehoch bol to isté. Bol smiešny, nikdy mu nevyšla ani jedna nástraha na Zajaca. Ale možno preto bol tak sympatický. Zajac bol skôr taký čestný pionier, ktorému som nikdy veľmi nefandil, asi ako väčšina divákov,"priznal Rusakov.

Na tejto rozprávke sme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ČSFD/Photo © Soyuzmultfilm)

Pôvodných 16 dielov bolo natočených medzi rokmi 1968 a 1986. Začiatkom 90. rokov sa na ne pokúsil nadviazať dvoma epizódami Vladimir Tarasov. Diváci ichvšak príliš neprijali, podobne ako o desať rokov neskôr dva výtvory Kotenočkinovhosyna Alexeja. V nových pokračovaniach už však Vlk stratil niečo zo svojho gaunerstva - nefajčí a nepije.

Pamätné mince

Numizmatikov bude zaujímať, že k50. výročiu prvého vysielania seriálu No počkaj, zajac! vtelevízii vydala ruská centrálna banka pamätné mince. Sú na nich hlavné postavy detského kresleného príbehu – vlk azajac.Medeno-niklové mince majúnominálnu hodnotou 25 RUB (33 centov) astrieborné 3 RUB. Banka vydala hlavné postavy aj vo farebnej verzii.

Viac o téme: No počkajZajac!
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu