Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Experiment, ktorý sa vymkol z rúk: Rodíme sa s dávkou alkoholu v krvi? Dánsky Chľast boduje

(Zdroj: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision)

Udeľovanie Európskych filmových cien tento rok ovládol dánsky film Chľast Thomasa Vinterberga. Odniesol si hlavnú cenu pre film roka, získal ale aj ocenenie za réžiu, za scenár a za mužský herecký výkon pre Madsa Mikkelsena. Česká kinematografia tento rok mala v nomináciách hneď dvojaké zastúpenie, snímky Nafarbené vtáča a Šarlatán však nakoniec vo svojich kategóriách neuspeli.

Slávnostný ceremoniál sa kvôli pandémii koronavírusu tento rok prvýkrát konal on-line, víťazi niektorých kategórií boli vyhlásení už dopredu. Za najlepšiu réžiu bol na úvod večera ocenený dánsky tvorca Vinterberg, čím zhasli šance českej životopisnej snímky Šarlatán, ktorý vyniesol nomináciu poľskej režisérke Agnieszke Hollandovej. Tá sa živého prenosu osobne zúčastnila v úlohe novej prezidentky Európskej filmovej akadémie (EFA). Po svojom zvolení tento týždeň vystriedala Wima Wendersa.

Chľast zabodoval

Vinterbergov film Chľast zabodoval aj v kategórii najlepší scenár a najlepší herec, v ktorej si cenu odniesol dánsky herec Mikkelsen, známy okrem iného ako predstaviteľ zloducha z bondovky Casino Royale. Mikkelsen za výkon vo filme Chľast, ktorý sa dostal aj do oficiálneho výberu na festivale v Cannes, už tento rok získal cenu na filmovom festivale v San Sebastiane.

Snímka Chľast sa zaoberá teóriou a následným experimentom, že sa rodíme s malým množstvom alkoholu v krvi a že mierna podnapilosť môže otvoriť myseľ a podporiť kreativitu. Účinky alkoholu v príbehu skúša skupina stredoškolských učiteľov, ktorá sa snaží vedecky dokumentovať svoje pocity a vplyv mierneho popíjania na výučbu, experiment sa im ale nakoniec vymkne z rúk.

Úspech aj pre Nafarbené vtáča

Medzi nominovaných na najlepší európsky film sa dostalo aj Nafarbené vtáča režiséra Václava Marhoula, rozprávajúce drsný príbeh malého chlapca počas druhej svetovej vojny. Súperom okrem víťaznej snímke Chlast bola tiež poľská dráma Corpus Christi, francúzsko-talianska adaptácia románu Jacka Londona Martin Eden, nemecko-holandská dráma Berlin Alexanderplatz a nemecko-francúzska romantická dráma Undine.

Marhoul uviedol, že fakt, že sa Nafarbené vtáča dostalo medzi nominované filmy, je neuveriteľný úspech. "Pretože sa tak odlišuje od toho, ako sa dnes vlastne točia európske filmy," povedal režisér. Na odovzdávanie cien sa napriek tomu, že sa uskutočnilo cez internet, musel pozerať v smokingu. "Nie je možné, aby som tu sedel napríklad v tielku, ja to chápem," uviedol už pred odovzdávaním.

Viac o téme: Chľast
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu