Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Detský seriál si získal srdcia malých i veľkých: Obľúbená dvojica kutilov baví divákov už 45 rokov

(Zdroj: Youtube/Mat a Pat)

Neodolateľných nešikovných kutilov Pata a Mata, ktorých snaha o vylepšovanie čohokoľvek končí zvyčajne katastrofou, mohli diváci prvýkrát vidieť 12. augusta 1976, kedy mal premiéru sedemminútový animovaný film nazvaný Kuťáci.

Za vznikom dvojice hrdinov boli kreslené vtipy výtvarníka a režiséra Ľubomíra Beneša, ktoré vymýšľal pre časopis s dvoma kutilmi, pánmi Ouholíčkom a Sedlecom. Beneš neskôr prizval k spolupráci dramaturga Jiřího Kubíčka a výtvarníka Vladimíra Jiránka a spoločne vytvorili film, v ktorom sa objavili neskorší Pat a Mat.

Síce už boli pôvabne nešikovní a s červeným aj žltým tričkom, ale na hlavách im ešte chýbali typické čapice. Po epizóde, v ktorej sa hrdinovia nevyhli problémom s neumytým riadom, nefunkčným digestorom alebo zle tečúcou vodou, nastala trojročná pauza. Aj kvôli politickej situácii prevzalo seriál bratislavské televízne štúdio, Slovensko bolo totiž počas normalizácie v kultúre často liberálnejšie ako západná časť federácie.

Seriál sa začal točiť v roku 1979 a do polovice 80. rokov vzniklo v štúdiu Krátkeho filmu Praha 28 dielov. Po roku 1990 založil Lubomír Beneš svoje vlastné štúdio animovaného filmu, kde vznikli ďalšie diely. Po jeho smrti v roku 1995 pokračovali ďalšie diely s inými tvorcami, na mnohých z nich sa podieľal Benešov syn Marek. V súčasnosti existuje 130 epizód s príbehy týchto kutilov, ktorým sa všetko sype pod rukami, ale nikdy sa na seba nehnevajú a sú vždy plní optimizmu, nápadov a kutilského nadšenia a nakoniec sú so svojím dielom spokojní, čo doloží známym gestom "... a je to!".

Pat a Mat - mená dostali až v roku 1985 - sa z televíznych obrazoviek presunuli do kníh, na DVD i do divadla a postavičky či ďalšie hračky s vyobrazením Pata a Mata sú hitom každého hračkárstva. Úspech oslávila aj výstava, na ktorej sa deti aj dospelí mohli zoznámiť s tým, ako populárne postavičky vznikali.

Viac o téme: Pat a MatJiří KubičkaĽubomír Beneš
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu