Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Hongkong prijal zákon umožňujúci filmovú cenzúru: Chcú tak chrániť národnú bezpečnosť

Rokovanie hongkongského parlamentu Zobraziť galériu (3)
Rokovanie hongkongského parlamentu (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

Hongkonský parlament prijal zákon, ktorý umožní cenzúru filmov, ktoré budú vyhodnotené ako hrozba pre národnú bezpečnosť. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej krok utlmí kreativitu miestneho filmového priemyslu a prispeje k obmedzeniu slobôd v bývalej britskej kolónii.

Hongkonská vláda uviedla, že zákon mieri na obsah, ktorý "schvaľuje, podporuje, oslavuje, povzbudzuje a podnecuje činnosti, ktoré by mohli ohroziť národnú bezpečnosť." Norma umožňuje, aby vládny tajomník John Lee, ktorý zastáva druhú najvyššiu pozíciu v Hongkongu, odobral filmovú licenciu, pokiaľ dospeje k záveru, že snímka je v rozpore s národnými záujmami. Za porušenie zákona hrozia až tri roky vo väzení a pokuta vo výške milióna hongkongských dolárov.

Kritici sa obávajú, že nový zákon poškodí hongkonský kinematografický priemysel, ktorého produkcia siaha od filmov o bojových umeniach Brucea Leeho po umelecky ladené snímky celosvetovo uznávaného režiséra Wong Kar-waieho.

Bývalá britská kolónia Hongkong sa vrátila pod čínsku správu v roku 1997. V súčasnej dobe je Hongkong spravovaný podľa princípu jedna krajina, dva systémy, čo má zaručovať demokratické zriadenie a autonómne výsady. Čína však svojimi krokmi, vrátane zavedenia bezpečnostného zákona a zmien hongkonského volebného systému, slobody postupne obmedzuje.

Rokovanie hongkongského parlamentu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

Po mohutných prodemokratických protestoch, ktoré v tejto poloautonómnej čínskej oblasti prepukli v roku 2019, Peking loni v Hongkongu presadil kontroverzný bezpečnostný zákon. Začal platiť v minulom júni a trestá čokoľvek, čo Čína pokladá za podvratnú činnosť, separatizmus, terorizmus a spolčovanie so zahraničnými silami.

Tým, koho súdy považujú za vinných, hrozí až doživotné väzenie. Obavy, že bezpečnostný zákon zničí slobody obyvateľov Hongkongu, vyjadrili medzinárodné organizácie na ochranu ľudských práv a vlády západných krajín. Hongkonské úrady opakovane popierajú, že by ľudské práva a slobody obmedzovali, a Peking odmieta, že by do života v Hongkongu zasahoval.

Viac o téme: ČínaCenzúraHongkongBezúečnosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu