Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Thajská zátoka z filmu PLÁŽ je opäť otvorená: Musela sa spamätať! Platia prísne opatrenia

(Zdroj: ČSFD/20th Century Fox)

Thajská zátoka, ktorú preslávil film Pláž s Leonardom DiCapriom v hlavnej úlohe, sa po viac ako troch rokoch znovu otvorila pre návštevníkov. Tí ale musia dodržiavať prísne opatrenia, ktoré majú tento prírodný skvost chrániť pred dopadmi masovej turistiky. Informovala o tom agentúra DPA.

Kvôli náporu turistov, kedy do zátoky Maja v súostroví Pchi Pchi prichádzalo až 5000 ľudí denne, silne utrpelo miestne životné prostredie. V dôsledku znečistenia z motorov lodiek, ktorými návštevníci priplávali, boli poškodené koralové útesy.

Z dopadov preľudnenia sa musela spamätať

Thajské úrady sa preto rozhodli dať ekosystémom čas, aby sa z dopadov preľudnenia spamätali, a lokalitu v roku 2018 prechodne uzavreli. V máji 2019 bola uzávierka predĺžená o ďalších dva a pol roka. Najnovšie je zátoka s tyrkysovou vodou prístupná denne od 7:00 do 18:00 a počet turistov je obmedzený na 375 na hodinu.

Denne smie lokalitu navštíviť maximálne 4125 ľudí, z ktorých každý sa na mieste môže zdržať nanajvýš hodinu. Okrem toho je v zátoke zakázané kúpanie. Prichádzajúce lode musia kotviť na druhej strane ostrova.

Turisti musia ísť do karantény

Pred vypuknutím pandémie koronavírusu do Thajska zavítalo vyše 35 miliónov návštevníkov ročne, pričom turistický ruch sa na HDP krajiny podieľal zhruba 12 percentami. Mal ale tiež za následok ničenie tamojšej prírody.

V súčasnej dobe musia turisti zo zahraničia po prílete do Thajska nastúpiť do karantény v dĺžke siedmich až desiatich dní v závislosti od krajiny, z ktorej prichádzajú. Dôvodom sú obavy zo šírenia novej koronavírusovej varianty omikron. Thajské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že chce toto obmedzenie zachovať minimálne do konca januára.

Viac o téme: PlážLeonardo Di Caprio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu