Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Boj proti pirátstvu pokračuje: Google odstránil Ulož.to z ponuky! Porušujú práva autorov, server sa bráni

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

Spoločnosť Google odstránila aplikáciu Ulož.to z obchodu Google Store. Urobila tak na základe podnetu od spoločnosti Weemazz 2.0, ktorá sa zaoberá dodržiavaním autorských práv na internete, informovala zástupkyňa spoločnosti Weemazz 2.0 Denisa Ladka Morgensteinová.

Prostredníctvom platformy Ulož.to si ľudia môžu sťahovať filmy. Jej vyjadrenie ČTK zháňa. Spoločnosť Weemaz 2.0. uvádza, že sa zameriava na odstraňovanie nelegálne šírených kópií a pomáha vlastníkom autorských práv s bojom proti internetovému pirátstvu.

Google odstránil Ulož.to

Firma kontroluje sťahovacie servery a redukuje pirátske kópie. Vznikla v roku 2013 a teraz ju využívajú napríklad Česká televízia, HBO Europe, Seznam.cz, Voyo alebo TV Prima. "Spoločnosť Google vyhovela našej žiadosti o zmazanie aplikácie spoločnosti Ulož.to, ktorá používateľom sprístupňuje veľké množstvo nelegálne zdieľaného obsahu, napríklad filmy, seriály, hudbu, knihy alebo divadelné hry. Google tak na základe vlastnej kontroly naše zistenie potvrdil a aplikáciu z Google Store odstránil ," uviedol šéf Weemazz 2.0 Radim Horák.

Boj proti pirátstvu pokračuje:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: HBO)

Dodáva, že ide o úspech v boji proti šíreniu pirátskeho obsahu. "Situácia sa za posledné roky bohužiaľ nezlepšila, každý deň nahlasujeme v mene svojich klientov Ulož.to tisíce odkazov na ich nelegálne zdieľaný obsah. Len za mesiac január sme takto nechali odstrániť z Ulož.to nelegálne zdieľaný obsah na viac ako 100-tisíc odkazoch," doplnil.

Porušujú práva autorov

Weemazz 2.0 požiadal o vymazanie aplikácie na základe žiadosti svojich klientov, komerčných televíznych spoločností. "Google týmto krokom potvrdil, že aplikácia Ulož.to v masívnom meradle porušuje práva autorov," uviedol Marek Singer, generálny riaditeľ FTV Prima. Českí zákonodarcovia, súdy a ďalšie inštitúcie by podľa neho mali viac pomáhať s ochranou autorských práv.

"Televízia Nova proti nelegálnemu šíreniu obsahu na úložiskách bojuje dlhodobo a chce v tom pokračovať aj naďalej," uviedol Štěpán Peichl, riaditeľ právnej sekcie a konateľ TV Nova. Televízia podľa neho podporuje české tvorivé prostredie a diváci by sa mali pripojiť tým, že "budú obsah kupovať a zdieľať legálne a nebudú podporovať aktivity, ktoré narúšajú trhové prostredie".

Server čelil niekoľkým žalobám

Server Ulož.to čelil niekoľkým žalobám od rôznych zástupcov autorov, ktorí sa cítili byť poškodení tým, že ich produkciu je možné na serveri sťahovať. Asociácia komunikačných agentúr vlani vyzvala inzerentov, aby zvážili umiestňovanie svojej reklamy na platforme Ulož.to. Uviedla, že Ulož.to nie je streamovacia služba, na ktorej je možné sledovať filmy, ale úložisko dát a zo zákona nemá právo distribuovať niečie duševné vlastníctvo. Predplatiteľ služby Ulož.to získava formálne iba možnosť rýchlejšieho sťahovania dát. Neplatí teda za legálny prístup k filmom.

Právnik serveru Jan Krabec už skôr poprel, že by bola činnosť Ulož.to v rozpore s nejakým právnym predpisom. "Aj naďalej budeme pracovať s internetom ako so slobodným priestorom, ktorý si nemôže nárokovať žiadna organizácia na svete. Zároveň sme pripravení, v rámci právnych predpisov, naďalej chrániť dáta našich používateľov," uviedla už skôr firma.

Viac o téme: Pirátstvo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu