Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Mýtický hrdina československého pohraničia: ŠtB ho nazvala Kráľom Šumavy, v USA sa stal agentom

Josef Hasil Zobraziť galériu (2)
Josef Hasil (Zdroj: repro foto Youtube ČT Jihozápad )

Režisér David Ondříček, čerstvý držiteľ ôsmich Českých levov za film Zátopek, bude pre portál Voyo natáčať trojdielnu televíznu minisériu Kráľ Šumavy. Adaptácia románového bestselleru Davida Jana Žáka Návrat Kráľa Šumavy sleduje príbeh Josefa Hasila, nepolapiteľného prevádzača zo šumavského pohraničia. V hlavnej úlohe sa objaví Oskar Hes. Natáčanie sa uskutoční od marca do mája, premiéra na Voyo je naplánovaná na tohtoročnú jeseň, informovali novinárov tvorcovia.

"Mňa Kráľ Šumavy zaujal už ako malého chlapca, keď som miloval ten film (režiséra) Karla Kachyňu. Samozrejme som si vtedy neuvedomoval jeho politický kontext, ktorý je z pohľadu dnešnej doby veľmi pokrivený. Keď ma oslovil (kreatívny producent) Michal Reitler, či to nechcem robiť, tak som bol nadšený," povedal ČTK Ondříček. 

Okolitú krajinu poznal ako vlastnú dlaň

Ondříčkova miniséria sa vráti k Hasilovej mladosti do roku 1948. Ako chlapec zo šumavskej dedinky sa vtedy Hasil rozhodol zúročiť svoju výnimočnú znalosť krajiny a túžbu po dobrodružstve tým, že sa stal pohraničníkom. Slúžil v oblasti, kde sa stýkali hranice Rakúska, Bavorska a vtedajšieho Československa. Jeho nadšenie však čoskoro vystriedalo sklamanie z pomerov na hranici.

"Keď som sa dal k zboru a šiel k čiare, myslel som, že budem chytať nacistov, werwolfov a podobne. Nie našich ľudí, čo chcú ísť von," vysvetľoval neskôr Hasil, prečo sa stal prevádzačom. "Chcem Kráľa Šumavy natočiť ako strhujúci, dobrodružný thriller o chlapcovi, ktorý by najradšej jazdil po svojej milovanej Šumave na motorke za dievčatami, lenže doba, okolnosti, samotná ŠtB a jeho svojrázna, tvrdohlavá povaha z neho urobia až mýtického superhrdinu československého pohraničia," dodal Ondríček.

Cieľom je priblížiť skutočný príbeh Josefa Hasila

Predlohou nového spracovania osudov Josefa Hasila je kniha Návrat Kráľa Šumavy Davida Jána Žáka, ktorá vychádza z Hasilových spomienok, svedectva pamätníkov aj archívnych dokumentov. "Keď som písal román, bol som v kontakte so všetkými vtedy žijúcimi príbuznými pána Hasila," uviedol Žák.

Gabriela Heclová, David Ondříček, Judit Bárdos a Oskar Hes
Zobraziť galériu (2)
Gabriela Heclová, David Ondříček, Judit Bárdos a Oskar Hes  (Zdroj: profimedia)

Príbeh Josefa Hasila bol, prevažne ako propagandistický nástroj komunistickej moci, po prvýkrát filmovo spracovaný režisérom Kachyňou v roku 1959. Do kín naňho zavítali viac ako štyri milióny divákov. "Je až nepochopiteľné, že toľko rokov po zamatovej revolúcii stále nie je sfilmovaný skutočný príbeh Kráľa Šumavy," podotkol Ondříček.

Dožil sa 95 rokov

Josef Hasil prevádzal na prelome 40. a 50. rokov minulého storočia ľudí z Československa na Západ. On aj brat Bohumil sa stali agentmi americkej spravodajskej služby (Counterintelligence Corps - CC). Komunistická štátna polícia ŠtB nazvala Hasila Kráľom Šumavy. Zomrel v roku 2019 vo veku 95 rokov v USA, kde po emigrácii žil. V roku 2001 dostal od prezidenta Václava Havla medailu Za hrdinstvo.

Viac o téme: David OndříčekJosef HasilKráľ Šumavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu