Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Na čele festivalu v Cannes bude stáť prvýkrát žena: Hrozil pri nej konflikt záujmov

Iris Knoblochová (vľavo)
Iris Knoblochová (vľavo) (Zdroj: profimedia)

Na čele filmového festivalu v Cannes bude prvýkrát žena. Správna rada zvolila právničku Iris Knoblochovú, ktorá pôsobila ako vysoká manažérka v producentskej skupine Warner Bros, informovali médiá. Knoblochová nahradí súčasného prezidenta Pierra Lescurea a bude mať na starosti jednu z najvýznamnejších filmových prehliadok na svete do roku 2025.

Právnička pôvodom z Nemecka pôsobila zhruba 25 rokov na vysokých manažérskych postoch v americkej skupine Warner Bros a viedla aj jej francúzsku pobočku, vďaka čomu bola už predtým v kontakte s vedením festivalu. Z firmy odišla minulý rok. Je aktívna tiež vo finančnom sektore a riadi investičnú spoločnosť I2PO, ktorá má medzi akcionármi aj miliardára Françoisa Pinaulta.

Podľa denníka Le Monde bola Knoblochová oficiálnou kandidátkou ministerstva kultúry a hlasovala za ňu prevažná väčšina správnej rady. Časť členov vedenia ale kritizovala dlhé pôsobenie Knoblochovej u jedného z najväčších filmových producentov. Tvrdili, že sa môže dostať do konfliktu záujmov. Knoblochová musela sľúbiť, že jej finančná spoločnosť nebude investovať do filmovej produkcie. Správnu radu festivalu však tvoria zástupcovia profesijných skupín, ktorí sú potenciálne tiež v konflikte záujmov, uviedol francúzsky večerník.

Knoblochová sa ujme funkcie 1. júla, takže tohtoročný ročník festivalu, ktorý sa uskutoční od 17. do 28. mája, povedie súčasný prezident Lescure.

Časť tlače očakáva, že by nová prezidentka mohla podnietiť zmenu prístupu festivalu k streamovacím platformám. Voči týmto producentom bol doteraz postup festivalu v Cannes kritický až odmietavý. "Celovečerný film premietaný v kine zostáva kľúčovým umeleckým výrazom," uviedla Knoblochová. Dodala, že je otvorená debatovať o zmenách s ďalšími členmi vedenia a zástupcami filmovej branže.

Funkcia prezidenta je neplatená a vo veľkej miere ceremoniálna. Za organizáciu festivalu zodpovedá v prvom rade jeho riaditeľ, ktorým je Thierry Frémaux. Ten dnes uviedol, že festival čaká mnoho výziev. "Urobíme, čo bude v našich silách, aby film a festival, ktorý ho zosobňuje, zastávali rolu, ktorú si zaslúži," uviedol Frémaux.

Viac o téme: Warner BrosIris KnoblochováFestival de Cannes
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu