Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Fikcia či realita? Vo Francúzsku vznikne film v deň prezidentských volieb

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus, File)

Vo Francúzsku priamo v deň druhého kola prezidentských volieb 24. apríla vznikne hodinový film, ktorý bude zmesou fikcie a reality. Vopred pripravený scenár sa bude podľa výsledkov premieňať, všetko bude v priamom prenose vysielané v kinách a na sociálnych sieťach. Projekt pripravuje francúzsko-nemecká televízna stanica Arte, informovala agentúra AFP.

Film s názvom Jour de gloire (Slávny deň) bude rozprávať príbeh dvoch bratov s protichodnými politickými názormi, ktorým zomrela matka. Hlavné úlohy stvárnia dvaja málo známi mladí herci Félix Moati a Julien Campani. Dej sa odohráva večer, pri druhom kole prezidentských volieb. Vďaka dokonalému načasovaniu by sa diváci mali dozvedieť výsledky v rovnakom okamihu ako tí, ktorí sledujú spravodajstvo.

"Výsledok sa dozviete v rovnakej chvíli ako keď, sledujete správy, ale prostredníctvom fikcie. Je to poetickejší spôsob, ako sledovať prezidentské voľby," uviedol jeden z koproducentov Florent Peiffer v rozhovore s AFP.

Fikcia či realita? Vo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bob Edme)

Kvôli presnému načasovaniu musí byť scenár veľmi prepracovaný, prichystaný vopred, ale zároveň flexibilný, aby bolo možné ho na poslednú chvíľu meniť. "Je napísaný zo 70 percent, po prvom kole (10. apríla) bude dopísaný z 85 percent," uviedol koproducent François Pécheux.

Herci sa budú pohybovať v reálnom prostredí, čokoľvek ich prejav môže narušiť. Film bude vznikať od 19 do 20 hodín a zároveň sa počas tejto hodiny bude vysielať. Živá bude aj hudba, zaistí ju skladateľ a spevák Flavien Berger. Najväčšie obavy ale majú tvorcovia filmu z počasia, uzatvárajú s nadsadením.

Najväčšia šanca na víťazstvo vo voľbách má súčasný prezident Emmanuel Macron, do druhého kola s ním podľa aktuálnych prieskumov najskôr prejde krajne pravicová politička Marine Le Penová. Na treťom mieste je teraz ľavicový Jean-Luc Mélenchon, ale prieskumy sú v posledných týždňoch pomerne premenlivé. Kampaň médiá popisujú ako nevýraznú a bezobsažnú, veľkou mierou do nej zasiahla vojna na Ukrajine.

Viac o téme: FrancúzskoVoľbyEmmanuel MacronJour de gloire
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu