Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Oľga prichádza do kín: Kvôli VOJNE na Ukrajine je nečakane aktuálna! Herečka musela ujsť z Charkova

(Zdroj: Film Europe 2022)

Dej ukrajinsko-francúzsko-švajčiarskeho filmu Olga režiséra Elieho Grappeho sa stal kvôli terajším udalostiam na Ukrajine nečakane aktuálnym. Športová dráma rozpráva o mladej gymnastke rozpoltenej medzi Švajčiarskom, kde sa pripravuje na olympiádu, a Ukrajinou, kde sa jej rodina nachádza uprostred masových demonštrácií na kyjevskom námestí Nezávislosti zvanom Majdan.

Distribučná spoločnosť Film Europe uvedie snímku do kín 31. marca. Poskytla ho aj na predpremiéry v rámci charitatívnych akcií na pomoc Ukrajine.

Hlavná herečka len pred pár dňami utiekla z Charkova

"Keď sme plánovali premiéru filmu, netušili sme, ako aktuálne to v tom čase bude. Ukrajina zažíva tie najhoršie dni v novodobej histórii. Hlavná herečka Anastasja Budjaškinová len pred pár dňami utiekla z Charkova a snaží sa dostať práve do Švajčiarska," uviedol kreatívny riaditeľ distribučnej spoločnosti Film Europe Dominik Hronec.

Režisér obsadil skutočné gymnastky

Snímka debutujúceho francúzskeho tvorcu o zásadných dilemách na prahu dospelosti získala na tohtoročnom festivale v Cannes v sekcii Týždeň kritiky cenu za scenár. Kvôli väčšej autenticite obsadil režisér Grappe do hlavnej úlohy aj do niektorých vedľajších rolí ďalších gymnastiek neherečky. Dievčatá, ktoré si zahrali Oľgu (Budjaškinová) a Sašu (Sabrina Rubcová), sú skutočne súčasťou ukrajinského reprezentačného tímu. Predstaviteľky Steffi (Caterina Barloggiová) a Zoé (Théa Brogliová) sú zase členkami švajčiarskej reprezentácie.

Pomoc Ukrajine

Kyjevské námestie Nezávislosti, zvané Majdan, bolo svedkom udalostí spojených s takzvanou Oranžovou revolúciou namierenou proti vtedajšiemu prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Strety ozbrojencov s demonštrantmi si vtedy vyžiadali desiatky obetí na životoch. Vo februári 2014 poslanci nakoniec Janukovyča zosadili, bývalý prezident utiekol z krajiny a k moci sa dostala prozápadná vláda.

Spoločnosť Film Europe sa rozhodla poskytnúť film do predpremiéry akémukoľvek kinu, ktoré bude mať záujem. Výťažok zo vstupeniek sa potom zašle na účet neziskovej organizácie Človek v núdzi na pomoc obyvateľom Ukrajiny. Na podporu vojnou sužovanej Ukrajine organizujú premietanie aj ďalšie kiná. 

Viac o téme: UkrajinaVojna na UkrajineOľga
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu