Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

VIDEO Preteky skončili tragickou smrťou: Všetci to vzdali, ale oni tak spraviť nechceli

(Zdroj: Repro foto Totalfilm.cz)

Športová dráma Posledné preteky režiséra Tomáša Hodana popisujú preteky na lyžiach z roku 1913, počas ktorých zahynuli Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Štúdiom dobových materiálov sa tvorcom podarilo zrekonštruovať preteky minútu po minúte a ukázať aj ďalšiu kľúčovú postavu celého príbehu – Emericha Ratha. Film vstúpil do kín 24. marca, presne v deň výročia vtedajších pretekov na mrazivých hrebeňoch Krkonôš.

Rovnaký námet vo filme Synovia hôr stvárnil v roku 1956 režisér Čeněk Duba. "Ľudia, ktorí poznajú iba film Synovia hôr, budú určite prekvapení postavou Emericha Ratha a dejovou linkou z 50. rokov. Rath bol totiž zo snímky Synovia hôr z ideologických dôvodov vystrihnutý," povedal ČTK režisér Hodan, ktorý je zároveň autorom námetu a scenára.

Snehová fujavica a neúspešný boj o život

Štúdiom dobových materiálov sa tvorcom podarilo preteky presne zrekonštruovať a pripomenúť postavu Ratha. Športovec Rath sa ako jediný Nemec pravidelne zúčastňoval českých pretekov, ostatní Nemci z Krkonôš ich z nacionálnych dôvodov bojkotovali. Po prvom kole pretekov sa počasie zhoršilo a vypukla snehová fujavica. Všetci pretekári preteky vzdali, Hanč zostal na trati sám.

Polomŕtveho ho našiel práve Rath a s nasadením vlastného života sa ho snažil zachrániť, ale márne. Neskôr bol v horách nájdený aj zmrznutý Vrbata, Hančov priateľ, ktorý ho chcel na trati podporiť a v prudkej fujavici mu požičal svoj kabát. Po mníchovských udalostiach, druhej svetovej vojne a následnom komunistickom puči sa príbeh Nemca, ktorý riskoval život, aby pomohol českému kamarátovi, nehodil, a Rath bol zo všeobecne známeho príbehu vymazaný.

Herci absolvovali kurz otužovania

V hlavnej úlohe Hanča sa predstaví Kryštof Hádek, ďalšie postavy historického príbehu stvárnili Marek Adamczyk, Oldřich Kaiser, Judit Bárdosová, Vladimír Pokorný, Vladimír Javorský a Ján Hájek.

Prvá klapka padla 21. februára vo Františkově v Krkonošiach, v nasledujúcich dňoch sa štáb presunul na Medvedí boudy, na Labskou boudu, Luční boudu a ďalšie autentické miesta. Začiatkom februára absolvovali herci kurz otužovania, aby zvládli horské podmienky. "Príbeh Bohumila Hanča ma zaujímal už od detstva. Teraz som tak mohol podrobne zažiť okamihy z jeho života. A to priamo na konkrétnych miestach, kde sa jeho osud skutočne odohral," uviedol Kryštof Hádek, predstaviteľ Hanča.

Viac o téme: Posledné pretekyBohumil HančVáclav VrbataEmerich Rath
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu