Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Od krátkeho skeču po celosvetový fenomén zarábajúci miliardy: Čo stojí za popularitou Simpsonovcov?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Fox)

Televízna zábava ponúkla počas uplynulých dekád množstvo noviniek. Vlnu slávy zažili reality show, vedomostné a talentové súťaže, seriály zaoberajúce sa modernými spôsobmi vyšetrovania zločinov. Tradičné kontinuálne vysielanie dnes dopĺňajú čoraz častejšie streamovacie služby ako Netflix, HBO GO alebo Amazon Prime Video. Divákom po celom svete ale napriek tomu zostáva jedna istota, animovaní Simpsonovci, ktorí sa na obrazovkách prvýkrát objavili 19. apríla 1987 v dvojminútovom skeči v Show Tracey Ullmanovej.

Sériou piatich desiatok krátkych epizód so žltou rodinkou v dnes už pozabudnutom televíznom programe, ktorý sa na stanici Fox vysielal v nedeľu večer po Ženatom so záväzkami, to ale len začalo. Týždeň pred Vianocami 1989 - avšak v záverečných titulkoch stojí 1990 - sa v potom v éteri objavil prvý dvadsaťminútový diel Simspsonových. Pravidelné vysielanie potom začalo o mesiac neskôr. Zavalitý otec Homer, starostlivá mamka Marge, uličník Bart, šprtka Líza a najmladšia Maggie ale vtedy vyzerali trochu inak ako dnes. O miere zmien sa mohli diváci presvedčiť napríklad v jednom z halloweenskych špeciálov.

Od krátkeho skeču po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Fox)

Aj po viac ako troch desaťročiach príbehom žltej rodiny patrí miesto v najlepšom televíznom čase. Premiérové ​​diely sa v USA vysielajú v nedeľu od ôsmich hodín večer a v súčasnosti beží za oceánom už 33. séria. Kreslení hrdinovia, ktorým dal ich tvorca Matt Groening do vienka žltú pleť a vypuklé guľaté oči, sú najdlhšie vysielaným animovaným programom v histórii a čo do výdrže sa im nemôže rovnať ani žiadny ďalší komediálny seriál. Zo Simpsonovcov je tak dnes celosvetový fenomén, ktorý si vie robiť srandu takmer z čohokoľvek.

Uťahuje si z čohokoľvek, čo stojí za jeho úspechom

Seriál si tak uťahoval z vlády, polície, školstva i náboženstva. Napriek tomu sa ale odborníci zhodujú na tom, že Simpsonovci sú vlastne normálna rodina, kde sa všetci majú radi a jeden bez druhého nedá ani ranu. Čo iné im ale tiež zostáva v meste, kde je starosta podplatný, polícia v lepšom prípade neschopná a za veľmi nestojí ani televízia. "Neúcta k autoritám" stojí za popularitou žltej rodinky, na druhú stranu ale občas prinesie aj problémy. Ale aj vďaka podobným kontroverziám patrí Simpsonovi k najúspešnejším programom televízie Fox. Na svojom konte majú množstvo ocenení, vrátane viac ako troch desiatok cien Emmy.

(Zdroj: Repro foto YouTube/HDMI Stream)
Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Repro foto YouTube/HDMI Stream)  (Zdroj: Repro foto YouTube/HDMI Stream)

Seriál je aj veľmi dobrý obchodný artikel. Nikto asi presne - okrem manažmentu štúdia - nespočíta, koľko presne Fox vďaka nim zarobil, odhady sa ale pohybujú v miliardách amerických dolárov. Len celovečerný film z roku 2006 utŕžil v pokladniach kín cez 500 miliónov dolárov, príjmy plynú aj z predaja tričiek či figúrok (a jednu dobu aj stavebníc Lego) s obľúbenými hrdinami. Niet divu, že si herci, ktorí dabujú originálne znenie, prídu na odhadom 400-tisíc dolárov za epizódu.

Návštevníci stoja neďaleko sôch zobrazujúce postavičky z kresleného seriálu Simpsonovci v nákupnom centre v Pekingu (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Schiefelbein)
Zobraziť galériu (5)
Návštevníci stoja neďaleko sôch zobrazujúce postavičky z kresleného seriálu Simpsonovci v nákupnom centre v Pekingu (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Schiefelbein)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Schiefelbein)

Účinkovali tam svetové osobnosti

Okrem nich v seriáli prehovoril rad populárnych osobností, účinkovanie v Simpsonovci sa stalo dôkazom popularity hudobníkov, hercov i politikov. Líza sa dala viesť k budhizmu Richardom Gerom a Barta učil jazdiť na skateboarde slávny Tony Hawk. Ako hostia vystupovali kapely Red Hot Chili Peppers alebo Aerosmith, ale aj Elton John, Daniel Radcliffe, Ed Sheeran alebo Wayne Gretzky. A tiež česká speváčka Markéta Irglová (s vtedajším partnerom Glenom Hansardom v roku 2009 stvárnili írskych spevákov).

Elton John v Simpsonovcoch (Zdroj: Repro foto YouTube/Tv References)
Zobraziť galériu (5)
Elton John v Simpsonovcoch (Zdroj: Repro foto YouTube/Tv References)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Tv References)

Česká verzia Simpsonovcov patrí k najvydarenejším, určite k tomu prispieva aj Jiří Lábus ako Marge alebo Martin Dejdar hovoriaci Barta. Homera pôvodne daboval Vlastimil Bedrna, ktorého vystriedal Vlastimil Zavřel, pred piatimi rokmi potom prevzala rolu Lízy po smrti Heleny Štáchovej Ivana Korolová.

Viac o téme: Simpsonovci
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu