Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Patrí do hollywoodskej "Veľkej päťky" a dalo nám Pomádu či Titanic: Filmové štúdio oslavuje 110 rokov!

(Zdroj: Youtube)

Americké filmové štúdio Paramount Pictures, založené 8. mája 1912, patrí do hollywoodskej "Veľkej päťky" a je len o pár dní mladšie ako konkurenčné Universal Pictures.

Pri jeho zrode stáli producenti William Wadsworth Hodkinson, Jesse Lasky a Adolph Zukor, výraznú úlohu v počiatkoch štúdia zohral aj režisér Cecil B. DeMille, okrem iného autor nemého Desatora prikázaní z roku 1923, ktoré sa stalo na celé štvrťstoročie komerčne najúspešnejším filmom. Slávnych filmov vznikli v 110-ročnej histórii štúdia stovky a nechýbala v nich skoro žiadna hollywoodska hviezda.

Dalo nám Pomádu, Titanic ši Statočné srdce

Paramount, dnes súčasť skupiny Paramount Global (do vlaňajška známej ako ViacomCBS), stál okrem iného za Raňajkami u Tiffanyho s Audrey Hapburnovou, americkou trilógiou Sergia Leoneho (Vtedy na západe, Hlavou dole a Vtedy v Amerike), muzikálom Pomáda, sériou filmov Krstný otec.

Ďalej štyri diely Indiana Jones, historickým film Statočné srdce alebo jedenásťoskarový Titanic. Štúdio s typickou horou v znaku a jeho tvorcovia sú podpísaní ale aj pod hororom Psycho, Forrestom Gumpom, akčnou sériou Mission: Impossible alebo nedávnou úspešnou reinkarnáciou Star Treku.

Viac o téme: Paramount PicturesPomáda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu