Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Júlia dobrovoľne postaví chodník nad potokom aj lesnú saunu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: PR článok)

V lesoparku Šóšár pri obci Želovce čoskoro pribudne malá drevená lesná fínska sauna a prebehne workshop zhotovovania veterného kolesa z prírodných materiálov. Môže za to Júlia, ktorá sa zapojila do dobrovoľníckej iniciatívy dm {spoločne} a v spolupráci miestnou organizáciou koordinuje projekt, ktorý prinesie do komunity pozitívne zmeny.

Všímať si svoje okolie, vnímať jeho potreby a reagovať na ne jednoducho preto, aby sa naša komunita mala o niečo lepšie – aj takto môžeme vnímať dobrovoľníctvo. Spoločnosť dm dobrovoľníckeho ducha vo svojich spolupracovníkoch pravidelne prebúdza aj možnosťou žiadať o podporu z Nadačného fondu dm vedeného v Nadácii Pontis v rámci iniciatívy dm {spoločne} – pre projekty, ktoré si sami vymyslia, naplánujú a po schválení podpory aj skoordinujú do úspešného konca.

Na projekte s názvom Škola piatich živlov spolupracuje Júlia Hodásiová z centrálneho skladu dm s občianskym združením Šóšárskych prameňov. Spoločne vytvárajú príjemné miesto na stretávanie sa viacerých generácií a oddychový priestor pre zmysluplné trávenie voľného času. Tento rok sa povenujú zemským živlom a spoločne s dobrovoľníkmi vybudujú chodník nad hladinou potoka, ktorý lesoparkom preteká, postavia v lese suchú saunu a už existujúcej saune zhotovia zelenú vegetačnú strechu. „V pláne je aj beseda o význame vzduchu-vetra ako priateľa aj ako nepriateľa človeka, beseda o stromoch ako vetrolamoch a workshop na zhotovenie veterného kolesa z prírodných materiálov,“ popisuje plánované edukačné aktivity a dodáva, že miestny dobrovoľný hasičský zbor sa tiež postará o vzdelávanie o zakladaní ohňa, manipulácii s ohňom a jeho bezpečnom uhasení. Piatym živlom sú podľa Júlie návštevníci sami – a je iba na nich, čo pre seba v lese potrebujú urobiť.

Júlia dobrovoľne postaví chodník
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: PR článok)

Aktivity projektu vykonávajú dobrovoľníci – pričom spolupracovníci dm na to môžu použiť čas zo svojho pracovného fondu. Prípravy projektu si často vyžadujú aj komunikáciu so samosprávami, miestnymi združeniami či komunitou, čo môže pôsobiť náročne – najmä, ak ide o prvú skúsenosť. „Dobrovoľníctvo nie je žiadna rutina, pretože sa za malú chvíľu vie udiať veľa vecí. Vnímam ho však aj ako príležitosť získať ďalšie zručnosti a zdokonaliť sa v organizačných, prezentačných a komunikačných zručnostiach,“ opisuje Júlia pridanú hodnotu práce na projekte.

Okrem jej Školy piatich živlov získalo v tomto ročníku podporu ďalších 9 nápadov. Realizáciu projektov dm podporí celkovou sumou 43 168,12 €. Vlastná zelenina dopestovaná na sídlisku, medzigeneračné stretnutia, rozvoj pozitívneho vzťahu k prírode, šírenie povedomia o význame včiel či revitalizácia verejného priestoru a mnoho iného sa tak aj vďaka nasadeniu dm koordinátoriek a koordinátorov zmení z nápadu na realitu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu