Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Režisér legendárnych Pelíškov chystá nový projekt: Zameria sa na najznámejšie korupčné kauzy

Jan Hřebejk Zobraziť galériu (3)
Jan Hřebejk (Zdroj: profimedia)

Filmové stvárnenie dvoch káuz, ktoré spája lekárske prostredie, korupcia a vysoko postavení ľudia, pripravujú režisér Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský. Budúci rok na jar by sa spracovanie oboch káuz pod názvom Sněžím! malo začať natáčať a diváci by ich mohli vidieť na jeseň roku 2022. Film by mal obsiahnuť kauzu bývalého riaditeľa Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého s jeho denníkmi a prípad lekára a bývalého politika Davida Ratha. Za tvorcu o tom informovala Johana Turnerová.

Hřebejk a Jarchovský si za predlohu vzali dve knihy novinára Radka Kedroně Sněžím! Deník bílé mafie a Operace Rath. Či pôjde o film alebo televízny seriál ešte nie je zrejmé. "Za ten rok doma som konečne videl Vlka z Wall Street alebo seriál Boj o moc. A postupne prepadol sebaklamu, že to musím dokázať tiež. A na knihách Radka Kedroně nás s Petrom Jarchovským oslovil ich čierny humor," uviedol Hřebejk.

Paris Hilton oslavuje 40-tku: Z dedičstva najprv nemala nič, porno ju vyšvihlo na vrchol

"Obe knihy sme sa rozhodli spojiť do jedného príbehu. Obe kauzy totiž vyšetroval ten istý tím vyšetrovateľov. Uvažujeme o dvanásťdielnej televíznej komediálnej krimi sérii, ktorá môže byť prípadne prezentovaná aj v podobe dvoch celovečerných kinofilmov. Ešte uvidíme, kam a ako sa projekt rozvinie," naznačil jeden z producentov Matěj Chlupáček.

Jan Hřebejk
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Oba príbehy spája nielen tím vyšetrovateľov, ale aj lekárske prostredie a správanie hlavných aktérov, uvádzajú tvorcovia. Autor kníh Radek Kedroň sledoval pozadie týchto korupčných prípadov, zhromaždil dokumenty z vyšetrovania, spovedal prokurátorov, detektívov aj svedkov. Zostavil rekonštrukciu káuz, ktorá nazerá na notoricky známe príbehy z doposiaľ neznámych uhlov a sprostredkováva pohľad do prostredia elitných policajných kriminalistov.

Exmanželka búrliváka Sheena: Preslávila ju bondgirl, v Česku sa liečila slivovicou

Bývalý riaditeľ Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý bol odsúdený na sedem rokov nepodmienečne. Preslávil sa v médiách tým, že si o svojom korupčnom, finančnom i kokaínovom ťažení viedol denník s popisom toho, ako mafia v českom zdravotníctve fungovala - od dodávateľov cez šéfov zdravotníckych zariadení a vysokých štátnych úradníkov až po krstných otcov podsvetia. Exriaditeľ Dbalý čelí žalobám ešte v dvoch korupčných kauzách.

Jan Hřebejk
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Lekár David Rath viedol ministerstvo zdravotníctva, zasadal v Snemovni, pôsobil aj ako stredočeský hajtman. V roku 2012 ho polícia zadržala so siedmimi miliónmi korún, podľa vyšetrovateľov to bol úplatok za zmanipulovanú zákazku. Rath podľa obžaloby dostal úplatky aj v ďalšej kauze. Spolu s manželmi Kottovými si do svojho zatknutia stihli rozdeliť 38 miliónov korún, z toho Rath dostal 16 miliónov. V roku bol 2019 bol odsúdený na sedem rokov do väzenia, neskôr mu súdy trest za ďalšie činy ešte predĺžili.

Viac o téme: FilmRežisérJan HřebejkSněžím!
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu