Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Exkluzívna premiéra dokumentu o Havlovi: Od jeho smrti uplynulo desať rokov! Uvidíte doteraz neznáme zábery

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Česká televízia (ČT) uvedie premiéru dokumentárneho filmu o Václavovi Havlovi Umenie disentu od amerického režiséra Jamesa Deana Le Sueura. Snímka o českom disente bude súčasťou pripomienky výročia desiatich rokov od úmrtia bývalého československého a českého prezidenta.

Dokument vznikol v spolupráci ČT a Univerzity v Nebraske a prináša jedinečný pohľad na udalosti roku 1968, normalizáciu, Chartu 77 aj úlohu Havla. Režisérom snímky je americký profesor Le Sueur.

Vznik dokumentu sprevádzalo mnoho prekážok

Jeho prístup, ktorý je na jednej strane faktograficky pevne ukotvený a na strane druhej nezaťažený českými stereotypmi, vnáša do poňatia českého disentu nové postrehy. Navyše ponúka doposiaľ nepublikované farebné zábery z invázie sovietskych vojsk v roku 1968.

"Vznik dokumentu sprevádzalo mnoho technických prekážok, ktoré sa až zázračne podarilo prekonať. Za najväčší prínos považujem unikátne zábery, ktoré sa nám pre film podarilo objaviť v archívoch, ale aj jedinečnú kombináciu autentických výpovedí mnohých kľúčových aktérov disentu, nasvietených perspektívou zahraničného historika, dôraz na iné aspekty, než cez ktoré sme bežne zvyknutí českú normalizáciu či pôsobenie Václava Havla vnímať,“ uviedla spolutvorkyňa a producentka snímky Mariana Čapková.

Foto: TASR/AP/Petr David Josek
Zobraziť galériu (6)
Foto: TASR/AP/Petr David Josek  (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

Mnoho známych hostí

Vo filme hovoria speváčka Marta Kubišová, hudobníci z undergroundovej skupiny Plastic People of the Universe Jozef Janíček, Vroclav Brabenec, Kanaďan Paul Wilson, folkový muzikant Jaroslav Hutka, katolícky kňaz, sociológ, psychológ a filozof Tomáš Halík, politológ Jac riaditeľ Knižnice Václava Havla Michael Žantovský, fotograf Alan Pajer alebo historik Timothy Garton Ash.

Havel s Kňažkom (Foto: TASR/Vladimír Benko)
Zobraziť galériu (6)
Havel s Kňažkom (Foto: TASR/Vladimír Benko)  (Zdroj: TASR/Vladimír Benko)

Dokument s mnohými cenami

Snímka Umenie disentu vyhrala sedem hlavných cien na zahraničných festivaloch, naposledy bol vyhlásený víťazom tento rok v júni v kategórii Najlepší dokumentárny film na festivale Blackbird Film Festival v Cortlande v štáte New York. V deň desiateho výročia úmrtia Havla 18. decembra sa v Prahe uskutoční spomienkový projekt s názvom 10 rokov bez V. H.

Havel a bývalá britská premiérka Margaret Thatcher. (Foto: TASR/AP/Pavel Horejsi)
Zobraziť galériu (6)
Havel a bývalá britská premiérka Margaret Thatcher. (Foto: TASR/AP/Pavel Horejsi)  (Zdroj: TASR/AP/Pavel Horejsi)

Zahŕňa výstavu, premietanie filmov, koncerty, sprievod na Hrad alebo videoprojekt, v ktorom známe osobnosti na Havla spomínajú či mu posielajú pomyselné vz. Časti programu by sa mali tiež streamovať. Program pripravuje aj Knižnica Václava Havla, ktorá okrem iného 17. decembra uvedie spomienkový rozhovor na Václava Havla so 14. dalajlámom. Desiate výročie posledného rozlúčenia s Havlom pripomína aj výstava v priestoroch Galérie 1 v Štefanskej 47.

TASR/Pavel Neubauer
Zobraziť galériu (6)
TASR/Pavel Neubauer  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Viac o téme: Václav HavelUmenie disentu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu