Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Dva politické trilery stačili: Slovenská režisérka dotočila rozprávku! Je to krásny pocit

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Padla posledná klapka novej rozprávky Zakliata jaskyňa, ktorú po dvoch politických trileroch nakrúcala Mariana Čengel Solčanská. Nakrúcanie sa skončilo v piatok 10. decembra a tvorcovia o ňom hovoria ako o jednom z najnáročnejších v živote.

Príčinou je najmä pandémia, ktorá komplikovala nielen filmovanie s ľudskými, ale aj so zvieracími hercami. Informovala o tom PR manažérka Perla Žinčíková.

Je to krásny pocit, tretí triler snáď už nepríde

"Je to krásny pocit, som za to vďačná a dúfam, že už žiadny tretí politický triler nepríde. Ani Únos, ani Sviňu som nemala v pláne nakrútiť. Jednoducho to prišlo a ja som sa k tomu postavila ako k občianskej povinnosti. Ale táto rozprávka je vyslovene príjemná práca," uviedla Čengel Solčanská. Rozprávku nakrúcali celkovo 39 filmovacích dní, hoci pôvodne bolo plánovaných 32.

Dva politické trilery stačili:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Situáciu skomplikovala najmä pandemická situácia. "Nakrúcanie bolo prerušené celkovo trikrát. Raz sme sa museli vrátiť do Bratislavy z Kysúc a potom dvakrát z hradu Pernštejn," spresnil producent Ľubomír Slivka.

Aj toto natáčanie ovplyvnil koronavírus

Koronavírus ovplyvnil nielen štáb a hercov, ale i zvieracích hercov, ktorí mali byť súčasťou rozprávky. Dôležitú rolu v nej totiž zohrá vlk, ktorý mal byť pôvodne z Maďarska. Krátko predtým však nakrúcal na Sibíri, po návrate z ktorej museli ísť cvičitelia do karantény. Na čakanie na ukončenie karantény nebol pre tvorcov Zakliatej jaskyne priestor, a tak oslovili českých chovateľov, ktorí na nakrúcanie doniesli šesť svojich zvierat.

Dva politické trilery stačili:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Zimnú časť rozprávky nakrúcali vo filmárskych destináciách - v Terchovej, v okolí Súľovských vrchov a v skanzene vo Vychylovke, ale aj v Česku v priestoroch zámku Pernštejn. "Posledné filmovacie dni prebehli v maďarských filmových ateliéroch MAFILM, ktoré využívajú aj americké produkcie," dodala Žinčíková k rozprávke, v ktorej diváci navštívia dve slovenské jaskyne, a to Domicu a Driny, kde sa nakrúcali posledné obrazy. Jaskyňu Domica totiž postihli rozsiahle záplavy, a tak boli tvorcovia nútení nájsť za ňu alternatívu.

V rozprávke si zahral Marko Igonda, ktorý nie je vo filme Čengel Solčanskej žiadnym prekvapením. "Veľmi dobre sa mi s ním spolupracuje. Asi je to tým, že mám jeho plnú dôveru a nemusím mu nič vysvetľovať," priznala režisérka, ktorá si z filmu Sviňa "doniesla" aj Petru Dubayovú. Tá stvárňuje jednu z princezien, jej sestru si zahrala Martina Zábranská. V rozprávke sa objavia aj Táňa Pauhofová, srbský herec Predrag Bjelac či Karel Dobrý. Zakliata jaskyňa sa dostane do kín 2. júna 2022.

Viac o téme: Mariana Čengel SolčanskáZakliata jaskyňa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu