Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Poznáme nominácie na britské ceny BAFTA: Najväčšiu šancu má TENTO film

(Zdroj: YouTube/Warner Bros. Pictures)

Najväčšiu šancu na zisk britských filmových cien BAFTA má výpravný sci-fi film Duna, ktorý je nominovaný v 11 kategóriách. Osem nominácií získal western Sila psa novozélandskej režisérky Jane Campionovej a šesť nominácií si pripísal čiernobiely film Belfast, ktorý inšpirovaný vlastným detstvom v Severnom Írsku natočil Kenneth Branagh. Ceny sa budú odovzdávať na slávnostnom večeri 13. marca.

V hlavnej kategórii najlepší film doplní spomínanú trojicu ešte retrokomédia Sladkého drievka Pizza Paula Thomasa Andersona a katastrofický film z produkcie platformy Netflix Don´t look up!

Film Duna režiséra Denise Villeneuvea je nominovaný najmä v technických kategóriách, a cenu tak môžu získať tvorcovia kostýmov, výpravy a zvláštnych efektov, súperí aj v kategórii strih, kamera, hudba či zvuk. Western Sila psa, ktorý získal začiatkom januára Zlatý glóbus, naproti tomu bodoval viac v hereckých kategóriách. Nomináciu vyniesol hercom Kodimu Smitu-McPheemu a Benedictovi Cumberbatchovi a Jane Campionovej za réžiu a scenár.

V kategórii neanglicky hovorený film môže cenu získať napríklad najnovší počin španielskeho režiséra Pedra Almodóvara Paralelnej matky, snímka Taliana Paola Sorrentina Božia ruka či francúzska dráma Mamička režisérky Céline Sciammaovej.

Viac o téme: BAFTACenySila psaDuna
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu