Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dokumentárny film, ktorý nahliadne do hĺbky partnerských vzťahov: Ukáže vám rôzne podoby lásky

(Zdroj: TASR/AP/Frank Augstein)

Dokumentaristka Jana Počtová dotáča film Šťastne až na veky, v ktorom na osudoch piatich dvojíc mapuje rozličné podoby lásky a partnerských vzťahov. Ponúka pohľad na polyamoriu, teda životný štýl, kedy osoba žije v niekoľkých milostných vzťahoch, otvorený vzťah, lásku cez internet alebo dlhoročný vzťah so zadaným partnerom. Premiéra filmu o ľuďoch, ktorí sa rozhodli hľadať svoje šťastie v iných partnerských spolužitiach, než je bežné, je plánovaná na 14. februára 2023. ČTK o tom za distribučnú spoločnosť Bontonfilm informoval Lukáš Vedral.

Režisérka, dokumentaristka a scenáristka, ktorej predchádzajúce snímky Generácie Singles, Nerodič alebo K2 vlastnou cestou získali množstvo ocenení, sa v novom dokumente pýta, či prestáva monogamný model muž a žena v dnešnej dobe stačiť, alebo či ukázané podoby lásky nie sú v skutočnosti rozmanitejšie ako tie , ktoré spoločnosť akceptuje ako normu.

V dokumente napríklad nebinárny propagátor polyamorie Fró chodí s Honzom, ten ale žije v spoločnej domácnosti s Andreou. Andrea sa vída s Jakubom, ktorý žije s Michaelou. Dohromady tvorí takzvanú polykulu. Ďalší pár Alexander a Šárka sa rozhodli pre otvorený vzťah. Tvorí stabilný pár, ale ich filozofia pripúšťa aj ďalšie paralelné intímne vzťahy. Štyridsaťročná Dagmar zase udržuje dlhoročný vzťah so zadaným partnerom. Miroslava, ktorú opustil manžel, partnera hľadá na internete. Poslednou dvojicou sú katolíci Kristína a Mirek, ktorí veria, že skutočná láska je možná len v monogamnom vzťahu. Zatiaľ čo pre Kristínu je vzťah, do ktorého si priviedla malého syna druhým pokusom, Miroslav s prvými intímnosťami i spoločným bývaním čakal až do svadby.

Príbehy hrdinov dokumentu sledovala v priebehu troch rokov

Príbehy hrdinov dokumentu sledovala pred kamerou Počtová v priebehu troch rokov. "Partnerské vzťahy silne ovplyvňujú naše životy. A pre mňa ako pre režisérku sa práve tieto príbehy stali témou, ktorú sa snažím systematicky spracovávať. Zaujíma ma, ako sa v našich osobných životoch doba odráža, a zároveň ako naše osobné životy dobu menia," uviedla .

Film bude záverečným dielom pomyselnej trilógie, v ktorej sa Počtová zaoberá súčasnými trendmi v partnerských vzťahoch. V Generácii Singles sa zamerala na tých, ktorí vzťah buď nechcú, alebo ho nie sú schopní nadviazať. V snímke Nerodič primárne rieši pohľad na rodinu a materstvo. Chystaná novinka sa venuje typom partnerstva, ktoré vybočujú zo šablóny „jeden muž a jedna žena“.

Režisérka Počtová študovala Katedru divadelných, filmových a mediálnych štúdií na Univerzite Palackého v Olomouci. Potom prešla na Katedru dokumentárnej tvorby na FAMU. Počas štúdií absolvovala zahraničnú stáž v Paríži. Dlhodobo pracovala na rôznych filmových festivaloch a spolupracovala na niekoľkých cykloch s Českou televíziou. Jej celovečerný dokumentárny film Nerodič získal Cenu Poroty Českej súťaže v rámci festivalu dokumentárnych snímok Jeden svět 2018. Dokument K2 vlastnou cestou rozprávajúcou o horolezkyni Kláře Kolouchovej získal pred dvoma rokmi hlavnú cenu 18. ročníka Medzinárodného festivalu outdoorových filmov.

Viac o téme: Šťastne až na veky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu