Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Začal sa prestížny filmový festoval: Od normálnu bude mať však ďaleko, priebeh komplikuje pandémia

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)

Nehľadiac na pandémiu a vysoké počty infikovaných začína v nemeckom hlavnom meste začal filmový festival Berlinale. Výkonná šéfka prehliadky Mariette Rissenbeeková a umelecký šéf Carlo Chatrian to označujú za krok k normálnosti, ktorú filmový priemysel aj diváci potrebujú. Od normálu ale bude mať filmový sviatok ďaleko, berlínske kiná totiž môžu využiť len polovicu svojich kapacít a návštevníci popri lístkoch budú potrebovať ešte respirátory a doklady o očkovaní a prekonaní choroby, prípadne dodatočné testy. O hlavnú cenu, teda sošku Zlatého medveďa, sa na tohtoročnom 72. ročníku uchádza 18 snímok.

„Rozhodli sme sa ho uskutočniť, pretože sme presvedčení, že kolektívny zážitok je samotným jadrom festivalu,“ vysvetlili na tlačovej konferencii Chatrian s Rissenbeekovou, prečo je dôležité festival usporiadať. Vlani usporiadatelia Berlinale, ktoré sa pravidelne koná vo februári, rozdelili kvôli pandémii na marcovú digitálnu časť pre filmový priemysel a na júnovú časť s premietaním v letných kinách pre verejnosť.

O minuloročnej marcovej časti média písali ako o podivnom festivale, na ktorom chýbajú vyhlásené večierky, debaty tvorcov s publikom, červený koberec s plejádou hviezd a predovšetkým diváci. Komentáre médií ale nie sú zďaleka také radostné, ako by sa po návrate festivalu do kín dalo očakávať.

"Je to zúfalý pokus zachrániť z festivalu to, čo ešte možno zachrániť," napísal denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Poznamenal, že spomienky na posledné normálne Berlinale vo februári 2020 sú takmer dôvodom na nostalgiu, hoci sa festival konal v tieni teroristického útoku pravicového radikála v Hanau v skľúčenej atmosfére blížiacej sa pandémie.

Aj tento rok bude na festivale chýbať hemženie a šum publika, aké Berlinale kedysi sprevádzalo, pretože to teraz hygienické predpisy nedovoľujú. V dejisku festivalu tento rok okoloidúci nenarazia na záujemcov o vstupenky, ktorí nehľadiac na sychravé februárové počasie v spacích vakoch stanujú pred kasami. Predaj je tento rok výhradne cez internet. Festival lístky dáva k dispozícii vždy o 10:00 tri dni pred uvedením filmu. Mnoho záujemcov sa sťažuje na to, že vstupenky sú takmer ihneď vykúpené.

Začal sa prestížny filmový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)

Neoddeliteľnou súčasťou festivalu sú vzájomný odstup, nosenie rúšok aj pri premietaní a len z polovice naplnené kina. Kto nie je očkovaný a chorobu neprekonal, na predstavenie sa nedostane. Ľudia so základným očkovaním a prekonaním musia pri vstupe predložiť ešte dodatočný negatívny test, ktorý nie je vyžadovaný od tých, čo majú posilňujúcu dávku, prípadne majú len dve dávky, ale následne infekciu prekonali. Novinári, ak sa zúčastňujú programu vyhradeného pre tlač, potrebujú test aj k posilňujúcej dávke. Organizátori to zdôvodňujú čo najväčšou bezpečnosťou.

Zabudnúť sa tento rok musí aj na večierky a bujaré recepcie. Nemecké médiá si preto kladú otázku, či sa kvôli obmedzeniam nebude oslavovať tajne. Podľa Chatriana ale predsa len jedna oslava bude. "Skutočnou oslavou je teraz možnosť spoločne sa pozerať na filmy," povedal. "O večierkoch, bozkoch a podávaní rúk to tento rok nie je," dodal.

Usporiadať festival v čase pandémie nie je podľa Rissenbeekovej samozrejmosťou. "Prekážok kvôli nevypočítateľnému vývoju pandémie sme si vedomí. Zároveň ale veríme, že kultúra hrá v spoločnosti natoľko základnú úlohu, že nechceme tento aspekt pustiť zo zreteľa," dodali Rissenbeeková a Chatrian.

Začal sa prestížny filmový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)

To hlavné podľa usporiadateľov je, že sa filmová prehliadka môže konať. Na divákov čaká vyše 250 filmov zo 69 krajín. V sekcii Panorama sú komédie mladého českého režiséra a scenáristu Adama Kolomana Rybanského Keby radšej horelo a dráma Beautiful Beings islandského režiséra Gudmundura Arnara Gudmundssona podporená Státom

Berlinale uvedie aj česko-francúzsku koprodukčnú minisériu Podozrení a v súťažnej kategórii Generation Kplus český krátkometrážny animovaný film Zuza v záhradách režisérky Lucie Sunkovej. Poľská režisérka Agnieszka Hollandová zástupcom filmového priemyslu predstaví svoj projekt Kafka o živote nemecky píšuceho pražského spisovateľa Franza Kafku. V sekcii Berlinale Classics sa po 32 rokoch na festival vráti film Skrivanci na nite, s ktorým jeho režisér Jiří Menzel získal v roku 1990 Zlatého medveďa za najlepší film.

Berlinale vo štvrtok otvorí francúzsku drámu Peter von Kant režiséra a autora scenára v jednej osobe Françoisa Ozona. Festival potrvá do 20. februára, vrcholom ale bude večer 16. februára, kedy je plánované udeľovanie cien vrátane sošky Zlatého medveďa. Vlani si ju odniesol film Smolný pich alebo Pitomý porno, ktorý režíroval Rumun Radu Jude. Na filme sa spolu s rumunskou, luxemburskou a chorvátskou produkciou podieľala česká firma endorfilm.

Viac o téme: BerlinaleBerlínFestivalKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu