Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Nominácie na OSCARA sú tu: Ovládol ich film s Cumberbatchom a sci-fi Duna! Veľký neúspech pre Lady Gagu

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA/AP/Kirsty Griffin/Netflix )

Najviac nominácií 94. ročníka Oscarov, cien americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS), získala v utorok psychologická westernová dráma The Power of the Dog (Sila psa) novozélandskej režisérky Jane Campionovej.

Snímka spoločnosti Netflix The Power of the Dog (Sila psa), ktorá sleduje príbeh dvoch bratov žijúcich na ranči v americkom štáte Montana v 20. rokoch 20. storočia, bola nominovaná dovedna v 12 kategóriách vrátane najlepšej réžie a najlepšieho filmu.

Prvý žena nominovaná za réžiu dvakrát

Režisérka Campionová sa tak stala prvou ženou v histórii Oscarov, ktorá bola na toto prestížne ocenenie nominovaná už dva razy - prvýkrát pred 28 rokmi za film Piano. Vlani získala prestížne ocenenie režisérka Chloé Zhao iba ako druhá žena v histórii Oscarov. Desať nominácií získala sci-fi snímka Duna kanadského režiséra Denisa Villeneuva. Okrem boja o najlepší film mu však chýbajú nominácie v ďalších najsledovanejších kategóriách. 

Úspech pre Japoncov

Značný úspech zaznamenal aj japonský film Drive My Car, ktorý bol uvedený aj na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary a v januári získal Zlatý glóbus pre najlepší neanglicky hovorený film. Okrem oscarovej nominácie na najlepší cudzojazyčný film sa bude uchádzať o ocenenie aj v hlavnej kategórii najlepší film. Režisér Rjúsuke Hamaguči je navyše v boji o najlepšiu réžiu. Snímka je tiež nominovaný v kategórii najlepší scenár podľa predlohy.

Stremovacie spoločnosti majú šancu na prelomenie hollywoodskej tradície

Oscara za najlepší film doteraz nevyhrala žiadna snímka z produkcie streamovacích spoločností. Tento rok je ich však z desiatich nominovaných až polovica, takže je šanca na prelomenie tejto hollywoodskej tradície väčšia ako inokedy. Spoločnosť Apple stojí za filmom V rytme srdca, Netflix za Silou psa a K zemi hľaď! a HBO uvádzala filmy Duna a Kráľ Richard: Zrodenie šampiónok.

Režisér Duny na zozname prekvapivo chýba

Do bojov o najlepšiu réžiu sa okrem Hamagučiho a Campionovej dostal Steven Spielberg za West Side Story, pre ktorého je to už ôsma nominácia v tejto kategórii. Spielberg zatiaľ dostal za réžiu dve zlaté sošky, a to za Schindlerov zoznam a Zachráňte vojaka Ryana. So Spielbergom súperí aj Paul Thomas Anderson za Sladkého drievka, ktorý je nominovaný aj za najlepší pôvodný scenár, a Kenneth Branagh za Belfast.

Na zozname chýba pomerne prekvapivo Denis Villeneuve za snímku Duna. Ten síce získal desať nominácií, ale väčšina z nich je v technických kategóriách. Za Dunou sú v počte nominácií filmy Belfast a West Side Story, oba majú sedem šancí na úspech. Na treťom mieste so siedmimi nomináciami skončili čiernobiely životopisný film Belfast režiséra Kennetha Branagha zaoberajúci sa násilnosťami v Severnom Írsku v 60. rokoch 20. storočia a muzikál West Side Story.

Neúspech pre Lady Gagu a Klan Gucci

Médiá si všímajú neúspech speváčky a herečky Lady Gaga, ktorá sa nedostala do bojov o Oscara za svoj výkon v snímke Klan Gucci. Šancu na zisk prvej sošky od americkej akadémie dostala speváčka Beyoncé za pieseň pre film Kráľ Richard: Zrodenie šampiónok. Ten pojednáva o životnom príbehu tenistiek Sereny a Venus Williamsových. Beyoncé je rekordérkou v zisku hudobných ocenení Grammy, má ich 28.

PREHĽAD nominácií v hlavných kategóriách

NAJLEPŠÍ FILM

Foto: SITA/AP/Focus Features/Apple TV+, Netflix, Janus Films & Sideshow, Warner Bros. Pictures, Warner Bros. Pictures, Searchlight Pictures, Netflix, 20th Century Films
Zobraziť galériu (7)
Foto: SITA/AP/Focus Features/Apple TV+, Netflix, Janus Films & Sideshow, Warner Bros. Pictures, Warner Bros. Pictures, Searchlight Pictures, Netflix, 20th Century Films  (Zdroj: SITA/AP/Focus Features/Apple TV+, Netflix, Janus Films & Sideshow, Warner Bros. Pictures, Warner Bros. Pictures, Searchlight Pictures, Netflix, 20th Century Films)

Belfast
CODA
Don't Look Up (K zemi hľaď)
Drive My Car
Duna
King Richard (Kráľ Richard: Zrodenie šampiónok)
Licorice Pizza (Škoricová pizza)
Nightmare Alley (Ulička nočných môr)
The Power of the Dog (Sila psa)
West Side Story

NAJLEPŠIA RÉŽIA

Foto: SITA/AP/Focus Features/Janus Films and Sideshow/MGM/Netflix/Disney
Zobraziť galériu (7)
Foto: SITA/AP/Focus Features/Janus Films and Sideshow/MGM/Netflix/Disney  (Zdroj: SITA/AP/Focus Features/Janus Films and Sideshow/MGM/Netflix/Disney)

(Zľava) Kenneth Branagh (Belfast), Rjusuke Hamaguči (Drive My Car), Paul Thomas Anderson (Licorice Pizza), Jane Campionová (Sila psa) a Steven Spielberg (West Side Story).

NAJLEPŠÍ HEREC V HLAVNEJ ÚLOHE

Foto: SITA/AP/Amazon/Netflix/Netflix/Warner Bros./A24
Zobraziť galériu (7)
Foto: SITA/AP/Amazon/Netflix/Netflix/Warner Bros./A24  (Zdroj: SITA/AP/Amazon/Netflix/Netflix/Warner Bros./A24)

(Zľava) Javier Bardem (Being the Ricardos), Benedict Cumberbatch (Sila psa), Andrew Garfield (Tick, tick... BOOM!), Will Smith (Kráľ Richard: Zrodenie šampiónok) a Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth).

NAJLEPŠIA HEREČKA V HLAVNEJ ÚLOHE

Foto: SITA/AP/Searchlight/Netflix/Sony Pictures Classics/Amazon/Neon
Zobraziť galériu (7)
Foto: SITA/AP/Searchlight/Netflix/Sony Pictures Classics/Amazon/Neon  (Zdroj: SITA/AP/Searchlight/Netflix/Sony Pictures Classics/Amazon/Neon)

(Zľava) Jessica Chastainová (The Eyes of Tammy Faye), Olivia Colmanová (Temná dcéra), Penelope Cruzová (Parallel Mothers), Nicole Kidmanová (Being the Ricardos) a Kristen Stewartová (Spencer).

NAJLEPŠIA HEREČKA VO VEDĽAJŠEJ ÚLOHE

Foto: SITA/AP/Netflix/Disney/Focus Features/Netflix/Warner Bros.
Zobraziť galériu (7)
Foto: SITA/AP/Netflix/Disney/Focus Features/Netflix/Warner Bros.  (Zdroj: SITA/AP/Netflix/Disney/Focus Features/Netflix/Warner Bros.)

(Zľava) Jessie Buckley (Temná dcéra), Ariana DeBose (West Side Story), Judi Dench (Belfast), Kirsten Dunst (Sila psa) a Aunjanue Ellis (Kráľ Richard: Zrodenie šampiónok).

NAJLEPŠÍ HEREC VO VEDĽAJŠEJ ÚLOHE

Foto: SITA/AP/Focus Features/Apple/Netflix/Amazon/Netflix
Zobraziť galériu (7)
Foto: SITA/AP/Focus Features/Apple/Netflix/Amazon/Netflix  (Zdroj: SITA/AP/Focus Features/Apple/Netflix/Amazon/Netflix)

(Zľava) Ciarán Hinds (Belfast), Troy Kotsur (CODA), Jesse Plemons (Sila psa), J.K. Simmons (Being the Ricardos) a Kodi Smit-McPhee (Sila psa).

NAJLEPŠÍ CUDZOJAZYČNÝ FILM

Drive My Car (Japonsko)
Utiecť (Dánsko)
The Hand of God (Taliansko)
Lunana: A Yak in the Classroom (Bhután)
Najhorší človek na svete (Nórsko)     

Viac o téme: Benedict CumberbatchOscarSila psaDuna
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu