Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Legendárna novela Ťapákovci OPÄŤ OŽÍVA: Na novom filme pracujú Slováci, Nemci aj Česi!

Poézia a romantika, to sú charakteristické znaky filmu Zobraziť galériu (5)
Poézia a romantika, to sú charakteristické znaky filmu (Zdroj: Lipstick s.r.o.)

V novohradských lesoch natáčajú filmári groteskné príbehy rodiny lenivcov stratených v naivite a vo vlastnej hlúposti. Jediné, čo dáva zmysel bezvýznamným životom troch popletených bratov, sú tragikomické vzťahy k osudovým ženám, ktoré sa neboja pre lásku položiť aj život.

Keď režisér, scenárista aj producent Rasťo Boroš (LIPSTICK s. r. o.) hľadal príbeh svojho nového filmu, inšpirovala ho ikonická novela Ťapákovci, v ktorej sa skrývalo čosi, čo pracovne nazval „duša slovenského národa“. Bol to však len impulz a energia pre hľadanie a objavovanie magického sveta strateného v čase a zabudnutého kdesi v novohradských lesoch. Režisér rozvil predlohu do pestrého fiktívneho sveta, v ktorom sa prelína skutočnosť so snami a kde rodina lenivých motákov prirodzene koexistuje s duchmi mŕtvych predkov, ktorí sa odmietajú vrátiť nazad do hrobu.

Legendárna novela Ťapákovci OPÄŤ
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Lipstick s.r.o.)

Troch lenivých bratov, akosi nápadne pripomínajúcich postavičky, ktoré bežne stretávame v našich skutočných životoch, oživili skvelí herci už tieto dni stojaci pred kamerou Tomasza Wierzbického ASK. Groteskne samoľúby Enriko (Milan Ondrík, s Rasťom Borošom už spolupracoval na filme Čierne na bielom koni), nechápavý dobrák Titus (Milan Mikulčík) a nerozhodný rojko Aureliáno (Samuel Teicher) sladko prežívajú kdesi v zabudnutej dedine na strednom Slovensku. Je i nie je to Timravino Polichno či Ábelová, hoci práve lokálne špecifikum prostredia doviedlo tvorcov do tohto regiónu, kde už od 15. júla intenzívne napĺňajú svoju predstavu. 

Legendárna novela Ťapákovci OPÄŤ
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Lipstick s. r. o.)

Viac o téme: Ťapákovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu