Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Chceli by ste to? Po päťdesiatke sa premeníte na strom a umožníte druhým dýchať

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pr@filmexpanded.com)

Po nadšených ohlasoch zo zahraničia prichádza film Umelohmotné nebo vo štvrtok do slovenských kín. V slovenskom znení sa predstaví Diana Mórová, Rebeka Poláková a Richard Autner.

Po výborných recenziách a úspechoch na filmových festivaloch vrátane svetovej premiéry na Berlinale a nedávnej nominácie na Európsku filmovú cenu EFA za najlepší animovaný film roka 2023 sa 16. novembra v ponuke distribučnej spoločnosti FILM EXPANDED dostáva do slovenských kín celovečerný animovaný film Umelohmotné nebo. V slovenskom znení sa predstaví Diana Mórová, Rebeka Poláková a Richard Autner. Je to animovaný film pre dospelého diváka svetovej kvality, vďaka ktorému sa slovenská animácia prezentuje na festivaloch aj v distribúcii po celom svete. Diváci už mali možnosť vidieť ho napríklad v Holandsku, Francúzsku a tiež na Taiwane. „Film sa bude u nás premietať v klubových kinách a v sieťach multiplexov Cinema City a Cinemax po celom Slovensku, aby diváci mohli zažiť tento výnimočný audiovizuálny zážitok na veľkom filmovom plátne. Pribudnú premietania vo vybraných kinách na južnom Slovensku v maďarskej verzii so slovenskými titulkami, keďže film bol vyrobený v rovnocennej slovensko-maďarskej koprodukcii a má aj dva oficiálne jazyky,“ hovorí Matej Sotník z FILM EXPANDED.

Chceli by ste to?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Film Expanded/atelier.doc)

Podmanivý celovečerný animovaný sci-fi film predvídajúci našu blízku budúcnosť sa odohráva na dobre známych miestach, ako je Budapešť a Vysoké Tatry, v roku 2123, keď hranice aj krajiny už stratili svoj význam. Jeho vizuálny pôsobivý príbeh bol vytvorený spojením techník Rotoscope a 3D, na pomedzí hraného filmu a animácie. „Trvalo nám sedem rokov Umelehmotné nebo vyrobiť. Pre slovenský animovaný film je to unikátny počin a obrovský krok vpred. Navyše vidieť Tatry v budúcnosti môže byť pridaná hodnota, ktorá zvýši zvedavosť divákov na Slovensku,“ zdôrazňuje producent Juraj Krasnohorský z Artichoke. Režisérska dvojica Tibor Bánóczki a Sarolta Szabó vo filme odhaľuje fascinujúci futuristický svet, v ktorom vymrela príroda a ľudstvo sa snaží vyrovnať so svojím dlhom voči planéte. Po dovŕšení 50 rokov obyvatelia odovzdávajú svoje telo komunite a postupne prechádzajú transformáciou na stromy, aby poskytli kyslík aj potravu ďalšej generácii. V tomto krutom svete, kde má život iba 18-tisíc dní, sa Stefan odváži porušiť všetky pravidlá, aby zachránil život svojej manželke Nóre, ktorá sa rozhodla dobrovoľne a predčasne podstúpiť implantáciu a už o pár dní sa začne transformovať. No jej rozhodnutie ju zaviedlo na cestu, ktorá zmení nielen jej osud, ale aj osud celého ľudstva. V slovenskom znení sa predstavia vynikajúci herci, ktorých práca na filme nielen zaujala, ale sa ich aj osobne dotkla. 

Viac o téme: BudúcnosťFilmNovinkaUmelohmotné neboMaďarsko-slovenská koprodukcia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu