Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Tri podoby totality a v strede je človek: Na festivale Dni európskeho filmu sa predstaví koprodukčná snímka

(Zdroj: Youtube/Totalfim.cz)

Koprodukčná snímka Mesto na rieke rozpráva príbeh človeka, ktorý sa ocitne postupne uprostred troch totalít - v autoritárskom režime predvojnového Lotyšska a v čase vojny v ére komunizmu a nacizmu. Česká premiéra za účasti režiséra Viestursa Kairišsa sa uskutočnila 7. apríla v pražskom kine Lucerna pri festivale Dni európskeho filmu. V rovnaký deň snímka s výraznou českou účasťou vstúpila do českých kín. Novinára o tom za producenta filmu 8 Heads Production informovala Gabriela Zajícová.

Hlavný hrdina filmu Ansis v podaní Davisa Suharevskisa je písmomaliar a lakovník. Jeho remeslo potrebujú všetky režimy. Ansis je nútený spolupracovať. Mená ulíc v meste najskôr prepisuje zelenou farbou v duchu lotyšského režimu, potom musí všetko premaľovať načerveno pre komunistov a nakoniec použiť hnedú farbu, ktorá sa páči nacistom. Premaľovávaním cedulí sa postupne ulice Slobody sa zmenia na ulicu Zjednotenie, potom je premenovaná na Stalinovu triedu, aby sa z nej nakoniec stala ulica Adolfa Hitlera. Zdanlivo humorné zmeny názvov ulíc prerastú v tragédii, keď Ansis musí na ceduľu s názvom mesta pripísať: Diese Stadt ist Judenfrei (Toto mesto je bez Židov).

Tragikomická dráma vznikala v českej koprodukcii. Jednu z hlavných rolí stvárnila česká herečka Brigita Cmuntová v postave židovského dievčaťa Zisly, do ktorej sa zamiluje hlavný hrdina Ansis. "Je to temperamentná, cieľavedomá, mladá žena, ktorá má túžbu dobiť svet. Odchádza od otca a Ansisa do mesta. Späť sa vracia premenená. Prichádza vyzretejšia, skúsenejšia, avšak láska k Ansisovi stále trvá. Že je obojstranná, sa prejavuje v ťažkých chvíľach , Kedy je Zisla kvôli svojmu židovskému pôvodu prenasledovaná," ​​uviedla Cmuntová.

Kvôli správnemu pohybu pier sa herečka musela naučiť všetky dialógy v latgalčine, ktorá sa dnes používa vo východnej časti Lotyšska, historickom regióne Latgale, kde sa realizovala väčšina nakrúcaní. Za rolu Zisly dostala Cmuntová Veľkého Krištofa (Lielais Kristaps), najvyššie ocenenie v lotyšskej kinematografii. Ľudovít K. Bohadlo a Robert Slezák si odniesli rovnakú cenu za najlepší zvuk. Okrem toho film Mesto na rieke získal dve ďalšie ocenenia - za najlepší scenár (Kairišs) a najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe (Suharevskis).

Režisér Kairišs sa narodil v Rige, kde absolvoval filmovú a divadelnú réžiu na Lotyšskej akadémii kultúry. V roku 1999 bol ocenený ako najlepší lotyšský divadelnú režiséru. Filmy začal natáčať v roku 1995 najprv na poli dokumentárnej tvorby a venoval sa aj tvorbe krátkych snímok. Debutoval v roku 2001 hranou snímkou ​​Len tak odísť, dráma bola vybraná do hlavnej súťažnej sekcie MFF Karlovy Vary v roku 2002. V roku 2016 natočil životopisnú drámu Sibírsky denník, inšpirovaný skutočným príbehom lotyšskej novinárky, ktorá prežila sovietsky guláč denník publikovaný až v roku 1991 v čase nezávislosti Lotyšska.

Viac o téme: KomunizmusMesto na riekeTotalitaViestur Kairišs
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu