Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Do kín vstupuje nový thriller: Otvára tému premlčaných trestných činov v Českej republike

(Zdroj: Youtube/Totalfim.cz)

Hlavnou témou filmu Premlčané režiséra Roberta Sedláčka s Karlom Rodenom v hlavnej úlohe je problém premlčaných trestných činov v Českej republike. Upozorňuje na skutočnosť, že Česko je jeden zo štátov, ktorý má najkratšiu dobu premlčania trestných činov. Po pätnástich alebo tridsiatich rokoch, podľa závažnosti, sa vrah stáva nevinným. Snímka, ktorá išla do kín 28. apríla, tiež zaznamenáva premenu médií v posledných rokoch.

"Za posledných tridsať rokov sa premenila mapa sveta a pozmenili sa sily, rovnako tak sa premenili aj médiá. Mňa by nikdy nenapadlo, s čím všetkým sú schopní ľudia vyjsť na svetlo. Keď sa objavili prvé programy o súkromí, tuším, že to bolo Peříčko na Nove, vedeli sme, že respondentmi sú ľudia z pornobrandže a žiadni náhodní diváci. To, čo sa vtedy muselo robiť ako taký cirkus, s tým dnes ľudia chodia na svetlo," povedal režisér Sedláček. "Znamená to, že sa nepremenili len médiá, ale aj ľudia, ktorí sa nejako prestali hanbiť za veci, za ktoré by sa hanbiť mali," dodal.

Ešte pred českou premiérou získal film Premlčané niekoľko ocenení na zahraničných filmových festivaloch. Svetovú premiéru mal na festivale Newport Beach v Los Angeles, na ďalšom festivale v Los Angeles získal ocenenie za najlepší film. S rovnakou cenou sa vrátil aj z festivalov v New Yorku, Florencii a Cannes. Z New Yorku Roden odviezol cenu pre najlepšieho herca. "Festivaly sú dôležité v tom, že film žije bez vás a vidíte, že diváci mu rozumejú naprieč kontinentmi. To je hlavná dobrá správa," podotkol Sedláček.

Záhada, emócie a prekvapivé rozuzlenie 

Roden sa v príbehu predstaví v úlohe záhadného muža Radka, ktorý sa vracia po 20 rokoch do Prahy, aby tam našiel jednu mladú ženu a vysporiadal sa s minulosťou. V pátraní mu pomáha rozhlasová moderátorka, ktorá jeho príbeh dostane do svojho živo vysielaného programu. Počas Radkovho rozprávania je potom do pochmúrneho príbehu vtiahnutá nielen ona, ale aj pražská kriminálka a ďalší aktéri dlho zabudnutých udalostí.

"Som presvedčený, že točiť filmy na motívy dôležitých spoločenských tém je budúcnosťou kinematografie. Premlčanie vraždy aj ďalších trestných činov je práve jedným z nich," uviedol producent Jiří Tuček. V ďalších rolách sa predstavia Barbora Bočková, Igor Bareš, Vilma Cibulková, Denisa Barešová alebo Vladimír Kratina. "Vo filme je motív krimi, záhada, emócie a prekvapivé rozuzlenie. Teda všetko, čo má obsahovať dobrý thriller," uviedol Sedláček.

Štyridsaťosemročný režisér a scenárista Sedláček patrí k najvýraznejším tvorcom svojej generácie. Na konte má Českého leva za najlepší scenár a dve nominácie za filmovú réžiu, navyše bol v roku 2018 Sedláčkom režírovaný historický seriál Bohéma nominovaný na televízneho Českého leva. V tom istom roku mal premiéru film, v ktorom sa Sedláček venuje osudom Jana Palacha.

Viac o téme: ČeskoPromlčenoTrestný činRobert SedláčekKarl Roden
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu