Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Britský chamelón Daniel Day-Lewis: Filmy si vyberal dôkladne! O jeho hereckých metódach kolujú legendy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/John Shearer/Invision/AP)

Britský herec Daniel Day-Lewis sa do svojich rolí dokázal vteliť ako chameleón. Jeho obsadenie dávalo režisérom istotu na skvelý výkon. Jeden z najžiadanejších hercov svojej generácie si svoje role starostlivo vyberal a množstvo ponúk odmietal, čo počas jeho kariéry viedlo až k niekoľkoročným natáčacím pauzám.

Herec narodený 29. apríla 1957 a držiteľ troch pozlátených sošiek za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe sa v šesťdesiatke rozhodol ukončiť svoju kariéru.

Upozornil na seba a o päť rokov získal Oscara

Prvýkrát na seba Day-Lewis upozornil v úlohe námorného dôstojníka vo filme Bounty (1984). Päť rokov potom už získal prvého Oscara za presvedčivé stvárnenie ochrnutého maliara vo filme Moja ľavá noha. Do povedomia najširšieho publika sa potom zapísal vďaka výpravnému filmu Posledný Mohykán v roku 1992.

Pre úlohy robil nadštandardnú prácu

V tom čase ho už režiséri poznali ako herca, ktorý je ochotný pre splynutie s postavou urobiť veľa nadštandardnej práce. Pri natáčaní spomínaného oscarového filmu na dlhé týždne prestal chodiť a pohyboval sa iba na vozíku. Vďaka svojej hereckej metóde sa tiež zoznámil s češtinou, ktorú sa začal učiť kvôli filmovej adaptácii románu Milana Kunderu Neznesiteľná ľahkosť bytia z roku 1988.

Britský chamelón Daniel Day-Lewis:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Chris Pizzello/Invision/AP)

Kvôli svojej ďalšej veľkej úlohe násilného vodcu zločineckej bandy vo filme Gangy New Yorku z roku 2002 zase vraj medzi scénami brúsil nože a začal počúvať rappera Eminema, aby v sebe vybudil poriadnu zlosť. Svojho druhého Oscara získal v roku 2008 za rolu naftového magnáta zo začiatku 20. storočia vo filme Až na krv. A do tretice akademici o päť rokov neskôr ocenili jeho rolu amerického prezidenta vo filme Lincoln.

Britský chamelón Daniel Day-Lewis:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Evan Agostini/Invision/AP)

Day-Lewis, o ktorého živote aj hereckých metódach kolujú takmer legendy, pochádza z intelektuálnej rodiny. Je synom spisovateľa a básnika Cecila Day-Lewisa, s ktorým si však podľa vlastných slov veľmi nerozumel, a herečky Jill Balconovej. Jeho starý otec, sir Malcolm Balcon, produkoval prvé filmy Alfreda Hitchcocka.

Vďaka matke sa Daniel prvýkrát mihol vo filme v 14 rokoch v dráme Nedeľa, zatracená nedeľa (1971). Prípravu potom absolvoval pri preslávenom bristolskom divadle Old Vic. K jeho ďalším snímkam sa radí V mene otca (1993), Čarodejnice zo Salemu (1996) či Boxer (1997). Jeho poslednou snímkou ​​je Niť z prízrakov z roku 2017, odohrávajúca sa v módnom svete Londýna 50. rokov. Day-Lewis, v roku 2014 povýšený do šľachtického stavu, má syna s herečkou Isabelle Adjaniovou. Od roku 1996 je ženatý s Rebeccou, dcérou dramatika Arthura Millera. Majú dvoch synov.

Viac o téme: Daniel Day-LewisLincoln
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu