Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Do kín mieri výnimočná rozprávka: Krásna Slovenka pri nej POTILA KRV!

Dominika Richterová Zobraziť galériu (3)
Dominika Richterová (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Spoločnosť Disney oslavuje Disney oslavuje 100 rokov. Ako darček vytvorila nádherný animovaný film s názvom Prianie. Animovaný muzikál naučí detí aj dospelých, že sila naozajstného úprimného želania je nezastaviteľná. Hlavnej hrdinke prepožičala svoj hlas talentovaná Dominika Richterová, ktorá nám o práci na tomto počine čo-to prezradila.

Spomínaný počin príde do slovenských kín už 30. novembra a niet pochýb, že diváci budú nadšení. Animovaný muzikál pripravila režisérska dvojica, ktorá predstavuje ozajstnú tvorivú silu. Chris Buck, režisér filmov Tarzan, Ľadové kráľovstvo či Ľadové kráľovstvo 2, nastúpil do Disney ako ručný animátor pod vedením Erica Larsona, jedného zo slávnej základnej skupiny animátorov spoločnosti Walt Disney. Buck, držiteľ vzácneho Oscara, o novom animovanom muzikáli povedal: “Chceli sme vytvoriť film, ktorý by zahŕňal odkaz toho, čo Walt vytvoril. A zároveň by bol ale relevantný pre dnešok. Presne tak by to urobil aj on - vždy posúval hranice.” Režisér tak vzdal pri 100. výročí založenia štúdia Disney hold jeho zakladateľovi.

Spolurežisérkou bola Fawn Veerasunthornová, ktorá s Buckom ako výtvarníčka spolupracovala aj na Ľadovom kráľovstve, ale neskôr pôsobila ako vedúca príbehu Raya a posledný drak. Pre spoločnosť Walt Disney je typické, že spolu pracujú rozličné generácie, ktoré spoja svoje vedomosti, skúsenosti a aj nápady, aby vytvorili dokonalé dielo. Tak to nastolil Walt Disney a tak to funguje až dodnes, čoho príkladom sú aj 65-ročný Chris Buck a 40-ročná Fawn Veerasunthornová.

V slovenskej verzii budete počuť hlasy Lukáša Adamca, Michala Hudáka, Lukáša Pištu, Martiny Kaprálikovej, Soni Norisovej, či Dominiku Richterovú. Tá dabovala a spievala hlavnú hrdinku. A pri tej príležitosti sme jej položili pár otázok. 

Do kín mieri výnimočná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Novinky.sk: Dominika, išlo o Vašu prvú dabingovú skúsenosť. Aké to pre Vás bolo a ako to hodnotíte?

Dominika Richterová: „Mám radosť, že si na mňa režisérka Miška Kapráliková spomenula. Verím, že to pre ňu muselo byť veľmi zaväzujúce rozhodnutie, osloviť ma s vedomím, že nemám skúsenosť. Mala obrovskú ochotu sa mi venovať počas výroby. Veľmi si vážim, že celý tím mal takú trpezlivosť a vložil mi do rúk dôveru.

Očakávania boli veľké. Spievam už od mala, takže som sa veľmi tešila, že som dostala príležitosť to využiť. Snažila som sa čo najviac venovať domácej príprave. Čakala som, že prídem a z plného hrdla si zaspievam pieseň, a máme to! To sa ale nestalo. Pracovali sme hodiny a detailne prechádzali takt po takte, notu po note. Občas som sa cítila frustrovane, keď som nevedela naplniť očakávania režiséra. To sústredenie bolo vyčerpávajúce. Niekedy som mala pocit, že to nezvládnem.

Piesne od Disneyho sú veľmi náročné aj pre profesionála a musia byť naspievané a spracované na vysokej úrovni. Našťastie som mala pri sebe vynikajúceho hudobného režiséra Adama Hudeca, ktorý mi neuveriteľne pomáhal. Bola to pre mňa česť s ním pracovať. No a, samozrejme, chlapcov od zvuku, ktorí zachraňovali každú dobrú stopu a občas aj kúzlili. Ale to môžeme, lebo sme v rozprávke. Bez nich by to nebolo tak perfektné, ako to je.”

Novinky.sk: Ako ste sa pripravovali, čo bolo najnáročnejšie?

Dominika Richterová: „Snažila som sa na to pripraviť, ako sa len dalo. Nikdy pred tým som nedabovala, takže pri dabovaní dialógov som cítila obrovský rešpekt. Dokonca taký, že v prvý deň som mala šialenú trému a nedopadlo to najlepšie. Nevzdala som sa a, úprimne, ani som už nemohla. Môj hlas a spev boli schválené americkým Diseny.

Vytvorila som si režim, aby som každý deň niekoľkokrát čítala nahlas a trénovala artikuláciu. Avšak v štúdiu to bolo úplne iné - ťažšie. Mala som však úžasnú „učiteľku“ Mišku, v ktorej som cítila istotu. V dabingu nie je len skúsená režisérka, ale aj herečka. Verila som, že ma dovedie do úspešného konca. Pravdou však je, že sme obe chvíľami potili krv a aj slzy boli na krajíčku. To ale všetko k začiatkom patrí.

Som veľmi rada, že som mala možnosť si dabing vyskúšať a zistiť, že to vôbec nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Myslím, že je toto remeslo občas podceňované a zaslúžilo by si viac pochvaly a pozornosti. Skláňam sa pred všetkými hercami, ktorí sa dabingu venujú.”

Novinky.sk: Sú nejaké vlastnosti, ktoré máte s Ashou spoločné?

Dominika Richterová: „Bavilo ma dabovať Ashu, pretože som hneď pochopila, že je strelená ako ja. Asha má veľké srdce, myslí na vyššie dobro, a je odhodlaná bojovať do konca pre dobro ostatných. Myslím, že obe nemáme radi nespravodlivosť a krivdu. Ak sa niečo také v našich životoch udeje, nezľakneme sa. Čelíme pravde, aj keď je boľavá, ale nenecháme sa zmanipulovať väčšinou. Nedokážeme byť ticho a nereagovať.

Počas dabovania som sa nevedela vynadívať na Ashinho zvieracieho parťáka capka Valentína. Je to kópia toho môjho malého domáceho miláčika - psíka Lea. Takže vo veľa veciach sa na seba podobáme. Dokonca som to nahlas aj povedala: „Miši, veď to som celá ja!“ a ona sa usmiala: „Veď, preto to robíš.“”

Do kín mieri výnimočná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Viac o téme: Dominika RichterováWishPrianie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu