Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kto by to bol čakal: Z nemotorného koktavca sa stala hollywoodska hviezda

Harvey Keitel Zobraziť galériu (2)
Harvey Keitel (Zdroj: SITA)

Hlavným včerajším hosťom Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch bol americký herec Harvey Keitel, ktorý dve hodiny po poludní predstavil vo Veľkom sále Thermal film Paola Sorrentina Mladosť.

Harvey Keitel sa narodil 13. mája 1939 v newyorskom Brooklyne židovským emigrantom z východnej Európy - Miriam a Harrymu Keitelovým. Ako dieťa bol vraj nemotorný a hanblivý, navyše trochu koktal.V šestnástich narukoval do armády a prešiel drsnou školou americkej námornej pechoty. V uniforme pôsobil koncom 50. rokov napríklad v Libanone.


Mohlo by vás zaujať:Oscarový Robert Redford: Najvyšším ocenením sa zaradil k nesmrteľným hviezdam


Po návrate domov predával topánky a živil sa aj ako súdny stenografa. Potom sa rozhodol študovať herectvo a už čoskoro sa postavil na divadelné dosky v druhoradých hrách, v ktorých si overil, že má talent a schopnosti sa presadiť.

Šťastie sa na Keitela usmialo, keď stretol začínajúceho režiséra Martina Scorseseho, ktorý hľadal herca do svojho študentského filmu Kto mi to klope na dvere (1968). Odvtedy hral Keitel v niekoľkých ďalších Scorseseho filmoch ako Špinavé ulice (1973), Taxikár (1976) alebo kontroverznom Poslednom pokušeníKrista (1988).


​Mohlo by vás zaujať:Zbožňovaný Robert De Niro: Začiatky v gangu, na piedestále ako mafián


Počas svojej kariéry stvárnil väčšinou vedľajšie, avšak výrazné role. Medzi najznámejšie patria postavy vo filmoch Quentina Tarantina Gauneri (1992) a Pulp Fiction (1994). Zahral si tiež policajta v road movie Thelma a Louise (1991) a za úlohu vo filme Bugsy (1991) bol nominovaný na Oscara za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

Michael Caine a Harvey Keitel
Zobraziť galériu (2)
Michael Caine a Harvey Keitel  (Zdroj: SITA)

Nezabudnuteľný výkon podal Keitel aj ako drsný milenec hlavnej hrdinky v romance režisérky Jane Campionové Piano z roku 1993 alebo ako majiteľ obchodu s cigarami vo filme Smoke (1995). Tento rok mal premiéru zatiaľ jeho posledný film Mladosť. V tomto snímku talianskeho režiséra Paola Sorrentina si zahral hlavnú úlohu spoločne s Michaelom Cainom.


​Mohlo by vás zaujať:Keď zasiahne cenzúra: Desať filmov, ktoré si niekde nepozriete!


Na svojom konte má množstvo cien, vrátane ocenenia za celoživotné dielo z MFF v Karlových Varoch z roku 2004. Je tiež jedným z prezidentov prestížnej newyorskej hereckej organizácie a školy Actors Studio.

Niekoľko rokov žil s americkou herečkou Lorraine Braccovou, s ktorou má dcéru Stellu. V roku 2001 sa stal otcom druhýkrát; syn Hudson vzišiel zo vzťahu s milenkou Lisou Karmazinovou. Pred 14 rokmi sa Keitel po trojtýždňovej známosti oženil s herečkou Daphne Kastnerovou, ktoré mu v auguste 2004 porodila syna Romana.

Viac o téme: Harvey Keitel
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu