Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Liga majstrov UEFA: Kane stále so šancou na trofej

PR článok
(Zdroj: Fortuna)

Harry Kane patrí medzi tých špičkových futbalistov, ktorí vo svojej vitríne ešte nemajú žiadnu významnú tímovú trofej. Zmeniť to mal prestup do Bayernu Mníchov, kam Kane namieril pred aktuálnou sezónou z Tottenhamu Hotspur.

V anglickom tíme bol Kane hrajúcou legendou, keď v jeho drese strelil tento stále len 30-ročný Angličan v domácej Premier League 213 gólov v 317 zápasoch. V historických tabuľkách figuruje na druhom mieste za Alanom Shearerom. V nemeckej Bundeslige však Bayern titul po 11 sezónach nadvlády nezíska a keďže už skôr vypadol aj z nemeckého pohára, šancu na trofej mu dáva po štvrťfinálovom postupe už len Liga majstrov.

Bayern Mníchov sa dostal medzi štvoricu najlepších tímov Európy po štvrťfinálovom dvojzápase proti Arsenalu Londýn. Bavori najskôr remizovali v anglickej metropole 2:2, doma však dokázali zvíťaziť najtesnejším výsledkom 1:0 a tak sa po troch neúspešných rokoch opäť predstavia v semifinále. Naposledy si ho zahrali v sezóne 2019/2020, keď postúpili do finále cez francúzsky Olympic Lyon a po finálovom triumfe nad parížskym PSG zdvihli nad hlavy pohár pre šampiónov Ligy majstrov UEFA.

Zaujímavosťou je, že v tom ročníku boli medzi štvoricou najlepších dva nemecké tímy. Okrem Bayernu tiež RB Lipsko. Podobne je to aj teraz, keď si semifinále vybojovala Borussia Dortmund, ktorá si podobne ako vtedy Lipsko zahrá proti PSG. Bude sa história opakovať a dokáže Bayern napriek nie príliš podarenej sezóne vybojovať titul európskeho klubového šampióna? Kto je favoritom semifinálových duelov a ktorým tímom veria stávkové kancelárie?

Po roku máme opäť zastúpenie v Lige majstrov

Každý futbalový fanúšik na Slovensku sledoval veľmi pozorne minulý ročník Ligy majstrov. Ten sa totiž zapísal do histórie ako prvý, v ktorom malo Slovensko dvojnásobné zastúpenie medzi osmičkou najlepších. Do semifinále a neskôr aj do finále sa nakoniec pozrel len kapitán slovenskej reprezentácie Milan Škriniar. Lobotkov Neapol vtedy do TOP 4 nepostúpil po vyradení milánskym AC. Aj v ročníku 2023/2024 budeme mať svojho zástupcu v semifinále najprestížnejšej klubovej súťaže na svete v podobe Milana Škriniara. Tentoraz však v drese Parížu Saint Germain. Tím z hlavného mesta Francúzska si vo vyraďovacej fáze najskôr po dvoch víťazstvách poradil v osemfinále so španielskym Real Sociedad 2:0.

O tom, aký vie byť futbal nevyspytateľný, sa presvedčili hráči FC Barcelona. Tí si z pôdy francúzskeho majstra do domácej odvety z prvého štvrťfinálového zápasu priviezli sľubný jednogólový náskok po výhre 3:2. V domácom zápase však ťahali za kratší koniec, keď ich z tohtoročnej edície Ligy šampiónov vyprevadili Parížania po výhre 4:1. A to aj napriek tomu, že boj o semifinále mali veľmi dobre rozbehnutý, nakoľko od 12. minúty vyhrávali 1:0. Zápas však výrazne ovplyvnilo vylúčenie Ronalda Arúja v 29. minúte. Dvojgólové manko dokázali hráči PSG zmazať do 54. minúty. V 61. minúte premenil Mbappé pokutový gól, ktorý sa nakoniec ukázal ako postupový. Ten svojím druhým gólom v zápase v 89. minúte poistil víťazstvo aj postup Parížanov.

Borussia na úkor Atlética

Borussia si dvojzápas proti PSG v boji o finále zahrá vďaka osemfinálovému postupu cez PSV Eindhoven a šťvrťfinálovému cez Atlético Madrid. Madridčanov pritom od postupu delilo len 20 minút. Do 71. minúty držali nerozhodný výsledok 2:2, ktorý by im zaručil vstupenku do semifinále, keďže v prvom zápase na domácom štadióne zvíťazili 2:1. Dortmundčania však dokázali gólmi zo 71. a 74. minúty otočiť vývoj zápasu vo svoj prospech a po celkovom skóre 5:4 postúpiť ďalej. Naposledy sa PSG a Borussia stretli v aktuálnej sezóne, keď dokázali postúpiť z tzv. „skupiny smrti.“ Nemecký zástupca prekvapivo ako jej víťaz, Parížania z druhého miesta. Na nepostupové priečky odsunuli minuloročného semifinalistu AC Miláno a anglický Newcastle.

Vo vzájomných zápasoch si najskôr v Parku princov do tabuľky pripísali 3 body domáci Parížania po výhre 2:0, v poslednom kole základnej skupiny sa v Dortmunde zrodila remíza 1:1. Bod z tohto zápasu nakoniec stačil na postup aj Francúzom. Tí získali rovnako ako Milánčania 8 bodov, do osemfinále prešli vďaka lepšiemu skóre.

Náš tip: Favoritom na postup sú hráči PSG a veríme, že Milan Škriniar si po roku opäť zahrá vo finále. Najväčšia hviezda Kylian Mbappé po sezóne prestúpi do Realu Madrid. So svojimi spoluhráčmi urobí všetko pre to, aby z Francúzska odišiel s titulom šampióna Ligy majstrov. Počiatočný kurz na postup PSG na ifortuna.sk bol 1.40.

Dočká sa Kane vytúženej trofeje?

Po prestupe do Bayernu sa stal Kane ťahúňom tímu a svoje nesporné kvality dokazuje aj v Lige majstrov. V tabuľke strelcov je pred semifinálovými zápasmi so 7 presnými zásahmi na druhom mieste o gól za Mbappém. Podľa stávkových kancelárií je favoritom na postup Real Madrid. Ten má na rozdiel od Bayernu stabilnú formu, v domácej súťaži vyhral posledných 5 zápasov a má našliapnuté k ligovému titulu. Pred druhou Barcelonou má 6 kôl pred koncom už 11 bodový náskok. Bayern je po 30 kolách v nemeckej lige druhý o tri body pred Štuttgartom a o nedosiahnuteľných 14 bodov za už istým majstrom Bayerom Leverkusen.

Liga majstrov je však iná súťaž a aktuálne výsledky v domácej lige nemusia nič znamenať.

Madridčania sa do vyraďovacej fázy dostali pohodlným postupom z prvého miesta, keď v skupine nestratili ani bod. Cesta do semifinále následne viedla cez mimoriadne náročné a vyrovnané osemfinálové a štvrťfinálové zápasy. V oboch dvojzápasoch síce neprehrali, ale o ich postupe rozhodoval jediný gól. V osemfinále proti RB Lipsko po výhre 1:0 a remíze 1:1, vo štvrťfinále proti Manchestru City, ktorý bol fantastickou reklamou na futbal, po remíze 3:3 a výhre 2:1. V obidvoch dueloch si dokázali uchmatnúť postup vďaka víťazstvám na ihriskách súpera.

Naposledy na seba tieto dva veľkokluby narazili v roku 2018. Bolo to rovnako ako teraz v semifinále Ligy majstrov. Z postupu sa tešil španielsky zástupca po výhre u Bavorov 2:1 a domácej remíze 1:1.

Náš tip: Mnohí fanúšikovia by si želali finále aktuálneho a budúceho zamestnávateľa Kyliana Mbappého PSG – Real Madrid, tí nemeckí čisto nemecké finále odvekých rivalov Borussia – Bayern. Myslíme si, že reálnejšia je prvá možnosť a že do finále, ktoré sa bude hrať 1. júna na londýnskom štadióne Wembley, postúpia hráči z hlavného mesta Španielska.

Proti húževnatým Nemcom to však Real určite nebude mať jednoduché a tipujeme, že v prvom zápase sa zrodí remíza. Počiatočný kurz na remízu v Mníchove bol na ifortuna.sk 3.65, na postup Realu 1.55.

Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát a vzniku závislosti. Zákaz hrania hazardných hier osobám mladším ako 18 rokov.

Viac o téme: FutbalTrofejHarry Kane
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu