Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Miluje boršč a vyskúšala aj LSD: Oscarová herečka s množstvom energie oslávi 70

Helen Mirren Zobraziť galériu (2)
Helen Mirren (Zdroj: SITA)

Patrí k veľkým dámam strieborného plátna. Svetová sláva zastihla britskú herečku Helen Mirren v šesťdesiatjeden rokoch po úlohe britskej kráľovnej Alžbety II. vo filme Kráľovná, za ktorý dostala Oscara. V šesťdesiatich piatich sa učila strieľať do akčných snímok a v sedemdesiatich, ktoré oslávi v nedeľu, je jednou z popredných herečiek britského filmu.

Nominovaná na Oscara bola tiež za úlohy v snímkach Šialenstvo kráľa Juraja (1994), Gosford Park (2001) a The Last Station (2009).Televízny diváci ju poznajú z britského detektívneho seriálu Hlavný podozrivý, postava chladnej a neústupnej komisárky Tennisonovej jej vyniesla kultový štatút. Cenu Emmy dostala okrem iného za hlavnú rolu v televíznom historickom snímke, kde takisto hrala kráľovnú Alžbetu.

Mirren pochádza z britsko-ruskej rodiny, jej otec sa pôvodne volal Mironov a bol potomkom významnej šľachty. Jeho predkovia slúžili cárovi ako diplomati a vojvodcovia. Rodičia z nej chceli mať učiteľku, ona sa však už v mladosti stala členkou slávnej Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti a od 60. rokov sa objavovala vo filme.

Helen Mirren
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: wordandfilm.com)

Škandál vyvolala odvážna snímka režiséra Tinto Brassa Caligula z roku 1979, kde stvárnila jednu z hlavných rolí, prelomovou filmovou skúsenosťou pre ňu bola dráma Cal (1984). Ďalej hrala napríklad v thrilleri Na odstrel, Dlh a mnohých ďalších.Objavila sa tiež v Kuchárovia čašníkovi Petera Greenawaya. "Greenaway svoje filmy halí do intelektuálneho hávu, ich pozadie je však hlboko psychologické. Pokúša sa ovplyvniť divákovo podvedomie," uviedla.V akčnom filme Red, kde hrá bývalú agentku prenasledovanú CIA, sa musela naučiť strieľať, čo jej vraj pripadalo "príšerne zvodné".

Mirren žne obdiv za svoj módny vkus, za šaty vraj ale moc neutráca a nakupuje rada na charitatívnych bazároch. Netají sa tým, že v mladosti vyskúšala kokaín či LSD. Tiež vraj plánuje napísať knihu o sexe v zrelom veku a pravidelne boduje v anketách o najpríťažlivejšie seniorku.Nepáči sa jej, že je menší problém vo filmoch ukazovať násilie než erotiku. Sama s odhaľovaním vo filmoch problémy nemá, veľmi ju vraj pobavilo napríklad natáčanie snímky Dievča z kalendára (2003).


Oscarová herečka sa pustila do Hollywoodu: Toto je odporné a smiešne!


Vďaka podpore manžela, amerického režiséra a producenta Taylora Hackforda, si vyskúšala aj prácu na druhej strane kamery - v USA natočila približne polhodinový dokument.V roku 2003 jej bol udelený Rád britského impéria, o desať rokov neskôr získala hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.

"Baví ma nosiť zlaté šperky s diamantmi," prezrádza herečka, ktorá rada navštevuje galérie a zaujímajú ju hlavne klasické plátna zo 14.-16. storočia.Ruská duša v Mirrenovej o sebe vraj dáva vedieť hlavne pri jedle: "Milujem ruskú kuchyňu, zatiaľ čo ostatné sa skôr jej ťažkých pokrmov desia. Rusi varia veľa jedál s kapustou, a to mám rovnako rada ako pelmene, potom samozrejme boršč. Ale aj umelecky cítim blízkosť k Rusku. "

Viac o téme: Helen Mirren
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu