Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Fešáka z Arabely zmenila rakovina na nepoznanie: Obľúbený herec by dnes slávil 62. narodeniny

Vladimír Dlouhý Zobraziť galériu (2)
Vladimír Dlouhý (Zdroj: ČT)

Choroba si nevyberá. Inak tomu nie je ani v prípade prominentných osobností. Herec Vladimír Dlouhý patril k esám českého filmu aj divadla, no zákerná choroba jeho život ukončila omnoho skôr, ako si ktokoľvek zaslúži. Z veselého človeka sa postupne stal muž s kalným pohľadom, ktorého problémy s alkoholom zavŕšila rýchlo, no o to bolestivejšia rakovina žalúdka. Pri príležitosti jeho nedožitých 62. narodenín (a blížiaceho sa 10. výročia úmrtia) si pripomeňme jeho životnú cestu.

Vladimír Dlouhý sa narodil 10. júna 1958 v Prahe do rodiny stavebného inžiniera. Ako žiaka šiestej triedy ho priamo v škole objavila pomocná režisérka Milada Mikešová pre titulnú rolu v pripravovanom filmeUž zase skáču přes kaluže z roku 1970 od režiséraKarla Kachyňu. Po úspechu snímky a vrodenomtalentesa vzápätí z neho stala detská filmová a televízna hviezda 70. rokov.

Alkohol, depresie, guľka do hlavy: Aj také sú osudy českých a slovenských hercov

Prvý film a úspechy

Za výkon vo svojom prvom filme získal Zlatého dudka a Uznanie detské porty. Neskôr sa radoval znomináciena Cenu Thálieza rolu v hre Na dotyk, za dabing seriálu John Adams váženúCenu Františka Filipovskéhoa za postavu v snímke Hlídač č. 47 tiež Českého leva.

Vladimír Dlouhý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Wikipedia/Tomas Mohelsky)

On však bral filmovanie ako obyčajnú zábavu a chcel sa po otcovi stať stavebným inžinierom. Po neprijatí na priemyslovku sa začal učiť zamurára. Na popud režiséra Petra Schulhoffa absolvoval v roku 1980 Štátne konzervatórium v Prahe a začal svoju profesionálnu hereckú dráhu. Počas nej pretváral rôzneveľké čititulnépostavy z drámy i komédií.

Z divadla pred kamery

Hral v Divadle Na zábradlí, potom v Divadle Bez zábradlí, RokokuMestských divadiel pražských a v Divadle na Vinohradoch. Potom (ale aj pred tým) hosťoval aj v rôznych pražských divadlách. Na javisku, pred mikrofónom aj kamerami sa zišiel s mladším bratom, hercom Michalem Dlouhým. Počas svojho štyridsaťročného hereckého pôsobenia si vydobyl miesto medzi najvýznamnejšími českými hercami prelome 20. a 21. storočia.

Šokujúca FOTO Chandlera z Priateľov: Je to vôbec on? Dobehla ho jeho minulosť

Mnohí si ho pamätajú hlavne z Arabely, no objavil sa v nespočetnom množstve filmov, seriálov či televíznych projektov. Medzi ne patrili aj také, akoS čerty nejsou žerty,Zastretý farebný svet,Bumerang,Báječná léta pod psa, Revízor čiKlub osamělých srdcí. Ľudia si ho vo veľkom spíjali aj so slávnymi hollywoodskymi hercami, ktorým prepožičiaval svoj hlas. Medzi nimi to bol hlavne Tom Hanks, Kevin Costner, Mel Gibson a mnohí ďalší.

Vraj pil iba pivo

Posledný kinofilm, v ktorom sa objavil, bol Kajínek.Za toho získal ešte In Memoriam Českého leva za vedľajšiu úlohu.Na snímke sa ešte aktívne pracoval, keď náhle prišla správa, že zomrel. Spolu s bratom si zahrali ešte v televíznom filme Domina, ktorého premiéry sa jeho fanúšikovia dočkali taktiež až po jeho smrti. Z filmu mal byť dokonca aj seriál, no nakoniec sa z týchto plánov upustilo.

Prekonali samých seba: Obrovské obete hercov, ktoré šokujú... Predaj psa i vyhladovanie!

Tento detský objav mal s alkoholom problémy dlhé roky, vraj kvôli žalúdočným vredom musel piť iba pivo. V posledných rokoch jeho života ho prezrádzal sklený pohľad a začervenaná tvár. Nemal problém popíjať fľašky ani počas predstavení či natáčania, bolo to vidieť aj na jeho výkonoch.

Rýchla smrť

Jeho kolegovia sa o ňom vyjadrili ako o navonok agresívnom hulvátovi, ktorý urážal ľudí a vyzeral, ako keby sa chcel stále upiť k smrti. Vnútri to však vraj bol skvelý človek a úžasný herec.Vladimír Dlouhý zomrel náhle 20. júna 2010 v Prahe, desať dní po svojich päťdesiatych druhých narodeninách.

V roku 2008 sa oženil s herečkou Petrou Jungmanovou, s ktorou mal dvojčatá, Jiřího a Jana. Z prvého manželstva mal dcéru Danielu. Hovorilo sa ale, že počas nakrúcania obľúbenej rozprávky S čerty nejsou žerty prežili Vladimir Dlouhý a Monika Pelcová, ktorá stvárnila Adélku,milostný románik.

Viac o téme: HerecSmrťVladimír DlouhýČesko
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu