Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sacha Baron Cohen nie je len Borat: Bol mužom roka, hlas dal aj ikonickej animovanej postave

Sacha Baron Cohen stvárnil množstvo slávnych filmových postáv Zobraziť galériu (3)
Sacha Baron Cohen stvárnil množstvo slávnych filmových postáv (Zdroj: SITA/AP Photo)

Keď sa na Slovensku povie meno Sacha Baron Cohen, mnohým hneď napadne hlavne kazašský reportér Borat či nekompromisný Diktátor. Jednoducho povedané - štipľavý humor za hranicou, ktorý sa s Cohenom spája. Menej Slovákov však už vie, že tento herec, ktorý mimochodom včera oslavoval 49. narodeniny, získal napríklad Zlatý Glóbus, nomináciu na Oscara či titul Muž roka.

Sacha sa narodil v Londýne a pochádza z ortodoxnej židovskej rodiny. Ani to mu však nezabránilo Židov (rovnako ako aj mnohé iné skupiny a etniká) zosmiešňovať. Jeho brat Errani je skladateľ a spolupracoval aj na niektorých jeho filmoch.

Pre zaujímavosť, jeho bratranec Simon Baron-Cohen je vážený vedec, ktorý sa výrazne zaslúžil o lepšie chápanie autizmu či prenatálnej neuroendokrinológie.

Šarlatán zabojuje o prestížne ocenenie: Pre režisérku to bola veľká česť!

Cohen navštevoval popredné súkromné školy a nakoniec to dotiahol až na slávnu univerzitu v Cambridgi, kde študoval históriu. Tu bol tiež mimoriadne aktívny v ochotníckom divadle. Neskôr však univerzitu opustil a vybral sa úplne iným smerom, než akému sa dovtedy venoval. Presedlal totiž na modeling. 

Sacha Baron Cohen nie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello/Invision)

Ali G a úspech v Británii

Začiatkom 90. rokov 20. storočia začal moderovať v menších britských televíziách, kde sa začala rozbiehať jeho veľká kariéra. V relácii F2F sa prvýkrát objavili legendárne postavy, ako Ali G či Borat. Sacha je známy tým, že svoje úlohy silne prežíva. Kvôli tomu bol napríklad Ali G zo začiatku v Británii označovaný za skutočného rapera.

Naposledy sa mu podobný husársky kúsok podaril pred desiatimi rokmi, keď bol Borat označený za skutočného reportéra. Sacha tomu však sám napomáhal. Až do roku 2012 nedal nikomu interview „sám za seba“. Vždy sa predstavil ako jedna zo svojich postáv. Touto záľubou v rolách sa preslávil iný, tiež židovský herec Peter Sellers, ktorého Sacha obdivuje a označuje ho za svoju najväčšiu inšpiráciu. 

Ocenenia sa valili z každej strany

Da Ali G Show bola okamžitým úspechom hneď po odvysielaní v roku 2003, keďže už v začiatkoch bola v Anglicku považovaná za komediálny fenomén číslo 1. Sacha za ňu dostal aj množstvo nominácií na cenu Emmy či dve ocenenia BAFTA. 

Mala to byť komédia, vznikla dráma: Slovenský animák zbiera ďalšie ceny. Aj na festivale hororov!

Baron Cohen sa na seriáli – popri písaní scenárov a hraní v ňom – podielal aj ako výkonný producent. K divákom sa neskôr vrátil v Ali G: Rezurection, ktorú vysielala FXX. Baron Cohen dokonca dvakrát moderoval MTV Europe Music Awards. V roku 2001 ako Ali G vo Frankfurte v Nemecku a potom v roku 2005 ako Borat v Lisabone, v Portugalsku. Obe show mali rekordnú sledovanosť. 

Sacha Baron Cohen
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Muž roka aj kazašský moderátor

Ak Cohena poznáte iba ako Borata, asi budeme len ťažko veriť tomu, že herec dokázal štyrikrát vyhrať GQ Man of the Year Award, no je to skutočne tak. Aj keď išlo o mimoriadne cenné ocenenie, najväčší zvrat v jeho živote sa dostavil až v roku 2006. Práve vtedy uzrel svetlo sveta film s celým názvom Borat: Nakúkanie do ameryckej kultúry na objednávku slavnoj kazašskoj národa.

Postava kazašského novinára Borata Sagdiyeva sa stala zo dňa na deň legendou. Cohen totiž nenatočil len humorný film za hranicou všetkého únosného, čo sme dovtedy poznali, ale okrem toho nastavil Spojených štátom veľmi nepríjemné zrkadlo. Borat sa v premiére stal číslom 1 v 24 krajinách, pričom v USA nastavil nový rekord v tržbách pre filmy uvedené na menej ako 1000 plátnach so ziskom cez 26 miliónov dolárov. Nakoniec film celosvetovo zarobil viac ako 260 miliónov dolárov.

V roku 2007 si Baron Cohen odniesol Zlatý glóbus za najlepšieho herca v komédií alebo muzikáli a nomináciu na Oscara za adaptovaný scenár. Ešte pred Boratom ho však celý svet spoznal trošku inak. A áno, ste medzi nimi aj vy. Cohen totiž prepožičal hlas legendárnej animovanej postavičke, kráľovi Julienovi z filmov Madagascar.

Všestranný talent

V roku 2007 sa Baron Cohen objavil s Johnnym Deppom v oskarovom filme Tima Burtona – Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street. V roku 2009 sa Baron Cohen vrátil na plátna kín ako Brüno. Tento film z dielne Universal Pictures zarobil celosvetovo viac ako 138 miliónov dolárov a Sacha ho opäť pomohol produkovať a napísať.

Baron Cohen sa taktiež spojil s renomovaným režisérom Martinom Scorsesem vo filme Hugo, či hereckými hviezdami ako Hugh Jackman, Anne Hathaway, Russell Crowe, Amanda Seyfried a Helena Bonham Carter v poslednej adaptácií Les Misérables z roku 2012. V roku 2013 účinkoval Baron Cohen opäť po boku Willa Ferrella vo filme Anchorman 2: The Legend Continues.

Návrat legendy aj nominant na Oscara

Vidieť ste ho mohli aj v pokračovaní Alice v krajine zázrakov, Grimsby či Diktáror. Najbližšie ho uvidíme na Netflixe v očakávanom filme s oscarovými ambíciami, The Trial of the Chicago 7. Hneď na to sa vráti do svojej najznámejšej postavy v pokračovaní Borata s názvom Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan.

VIDEO Šialený trailer k filmu Borat 2: Mocného politika dokonca nazval penisom

Sacha Baron Cohen momentálne žije na striedačku v Los Angeles aj v Londýne so svojou ženou, herečkou Islou Fisher. Spolu majú dve dcéry a jedného syna. Cohen je síce Žid, no židovskú vieru nevyznáva. Snaží sa ale dodržiavať niektoré tradície, napríklad jesť kóšer stravu a dvakrát do roka navštíviť synagógu.

Viac o téme: Sacha Baron Cohen
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu