Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Spoznáte ju? Preslávili ju Addamsovci, má Oscara a bola aj modelkou: FOTO Veľký návrat v Johnovi Wickovi

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: profimedia)

Herečka Anjelica Hustonová, narodená 8. júla 1951, sa preslávila ako morbídna pani domu Morticia v komédiách Rodina Addamsovcov (1991) a Rodina Addamsovcov II (1993). Výrazný typ si zahrala aj v snímke Woodyho Allena Zločiny a poklesky (1989) a objavila sa aj v jeho Tajomnej vražde na Manhattane.

V roku 1986 získala Oscara za vedľajšiu úlohu vo filme Česť rodiny Prizziovcov, ktorý režíroval jej otec John Huston. Ďalšiu oscarovú nomináciu získala za skvelý výkon v úlohe Tamary v melancholickej tragikomédii Nepriatelia, príbeh lásky, ktorú podľa predlohy Isaaca Bashevisa Singera natočil v roku 1989 Paul Mazursky. V posledných rokoch ju preslávila najmä úloha v treťom pokračovaní Johna Wicka.

Spoznáte ju? Preslávili ju
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia)

Oscarové úspechy

O ďalšieho Oscara sa uchádzala hneď o rok neskôr, tentoraz to bolo za podvodníčku Lilly Dillonovú v krimikomédii Stephena Frearsa Švindliari. Matkou Anjelicy bola štvrtá Hustonova manželka, balerína rusko-talianskeho pôvodu Enrika Somov (zomrela roku 1969 pri autonehode). Anjelica vyrastala v Írsku a Anglicku, neskôr sa presťahovala do USA. Okrem filmu zbierala skúsenosti aj na Broadwayi, kde hrala napríklad pod režijným vedením Tonyho Richardsona Oféliu v Hamletovi.

Spoznáte ju? Preslávili ju
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia)

Paralelne sa venovala aj práci modelky, pravidelne fotila napríklad pre časopis Vogue. Prvýkrát ju do filmu obsadil práve jej otec, ako sedemnásťročná si zahrala v jeho filmoch Hriešny Davey a Prechádzka s láskou a smrťou. V roku 1976 ju Elia Kazan obsadil do filmu Posledný magnát, kde sa objavila spolu so svojím vtedajším partnerom Jackom Nicholsonom. Spoločne natočili ešte drámu Boba Rafelsona Poštár vždy zvoní dvakrát (1981) a v roku 1985 gangsterský film Česť rodiny Prizziovcov, ktorý vyniesol Anjelica už spomínaného Oscara, akadémia ocenila jej stvárnenie odvrhnutej mafiánske vnučky.

Uplatnila sa aj ako režisérka

Hustonová hrala tiež v poslednom snímke svojho otca Mŕtvy (1987), ku ktorému napísal scenár podľa Joyceovej predlohy jej brat Tony Huston. Na prelome tisícročia nakrúcala v Českej republike televíznu historickú snímku Hmly Avalonu. Uplatnila sa aj ako režisérka, v roku 1996 debutovala drámou podľa skutočných udalostí Parchant z Karolíny.

Spoznáte ju? Preslávili ju
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia)

O tri roky neskôr nakrútila drámu o ovdovenej matke siedmich detí Agnes Brownovej, v ktorom tiež vytvorila titulnú rolu. Pod vedením Wesa Andersona si zahrala v jeho originálnych melancholických komédiách Taká zvláštna rodinka a Život pod vodou. Od roku 1992 bola vydatá za sochára Roberta Grahama, zomrel v roku 2008. Napísala dve knihy pamätí, Príbeh v poslednej dobe (2013) a Sleduj ma (2014).

Viac o téme: John WickRodina AddamsovcovAnjelica Houson
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu